Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Motor na vodik
  • 12.01.2022. 18:00

Deutz AG proizveo 10-milionti motor i to na vodik

Prvi motor na vodik je spreman za tržište, a punu proizvodnju planiraju u 2024. godine

Foto: Depositphotos/_fla
  • 122
  • 55
  • 0

U svijetu mehanizacije Deutz AG iz Koelna je respektabilna firma koja proslavlja proizvodnju svog deset milionitog motora.

Ovu kompaniju je davne 1876. godine osnovao Nicolaus August Otto, izumitelj četvorotaktnog motora s unutrašnjim sagorevanjem. Tada niko nije mogao ni sanjati da će ona biti vodeća u proizvodnji motora za poljoprivredna vozila, posebno za traktore.

Proizvodnja se stalno modernizovala, a ovih dana proslavljaju jubilarnu prodaju te ju obilježavaju na poseban način. Radi se o 6-cilindarskom motoru serije TCG 7.8 H2, čiji je izvor energije vodik

Frank Hiller, izvršni direktor Deutz AG, je rekao za Farmer: "Deset milionti motor je prekretnica u našoj dugoj i uspješnoj istoriji. Veoma smo ponosni na ovo dostignuće. Stvaramo najčistije i najefikasnije motore na svijetu za naše kupce svaki dan bez obzira da li se radi o dizelskom, električnom ili hidrogenskom."

Ističu da strateško partnerstvo za istraživanje gorivnih ćelija s Blue World Technologies pomaže Deutz AG da intenzivira svoje aktivnosti u oblasti neutralnih pogonskih sistema. Oslanjaju se na tehnološki neutralan pristup kako bi maksimalno povećali svoj doprinos održivosti. Sredinom avgusta prošle godine predstavili su svoj prvi motor na vodik koji je spreman za tržište, a punu proizvodnju planiraju u 2024.

U ovoj su kompaniji objavili da svi motori tvornice u Koelnu već ispunjavaju EU Stage V standard, najviši EU standard za emisije. 

Mogu se pohvaliti i značajnim porastom prodaje i trgovine u trećem kvartalu 2021. godine. Prihodi su im porasli do 30 posto, dok su narudžbe porasle za 56,5 posto na 485,2 miliona eura, zahvaljujući kontinuiranom rastu potražnje u glavnim segmentima proizvodnje motora. Jedinična prodaja porasla je na 51.732 motora.

Inače, prvi traktor na vodik predstavili su u Kini 2020. godine. Taj je stroj je od samih početaka razvijen kako bi mogao voziti bez vozača. 


Tagovi

Motor Motor na vodik Deutz AG Traktor na vodik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]