Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetna hrana
  • 29.03.2023. 18:00

Deset nitrozamina šteti zdravlju - koja hrana ih sadrži?

Spojevi koji nastaju u hrani tokom pripreme i obrade mogu biti kancerogeni i izazvati oštećenje DNK

Foto: Depositphoto/pitrs10
  • 229
  • 32
  • 0

Izloženost potrošača nitrozaminima, spojevima koji se mogu formirati u hrani tokom njene pripreme i obrade, izaziva zabrinutost za zdravlje izvijestila je Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA u svom izvještaju. Deset nitrozamina koji se nalaze u hrani su kancerogeni i mogu izazvati oštećenje DNK.

Koja hrana ih sadrži?

Pronađeni su u različitim vrstama namirnica kao što su suhomesnati proizvodi, prerađena riba, kakao, pivo i druga alkoholna pića. Najvažnija grupa namirnica koja doprinosi izloženosti ovim spojevima je meso i mesne prerađevine. Mogu biti prisutni i u drugoj hrani uključujući prerađeno povrće, žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, ili fermentisanu, kiselu i začinjenu hranu.

Naglašavaju da još uvijek postoje određene nejasnoće o njihovoj prisutnosti u određenim kategorijama hrane. Stoga savjetuju izbalansiranu ishranu sa širim izborom namirnica.  

Vrijeme je za izbalansiranu ishranu (Foto: M.C.C.)

Potencijalni rizici po zdravlje

Izloženost nitrozaminima u ishrani vjerovatno je iznad nivoa koji izaziva zabrinutost za zdravlje svih starosnih grupa.

"Naša je procjena da za sve starosne grupe širom populacije EU nivo izloženosti nitrozaminima u hrani izaziva zdravstvenu zabrinutost", izjavio je dr. Dieter Schrenk, predsjedavajući Komisije za kontaminate u lancu ishrane. Dodao je da na osnovu studija na životinjama smatraju učestalost tumora jetre kod glodara najkritičnijim zdravstvenim efektom.

Kako bi osigurali visok nivo zaštite potrošača kreirali su najgori scenario za procjenu rizika. Pretpostavili su da svi nitrozamini koji se nalaze u hrani imaju isti potencijal kao najštetniji od njih, odnosno da izaziva rak kod ljudi, iako je to malo vjerovatno.

Idući korak je komunikacija Evropske komisije s nacionalnim vlastima o tome koje su mjere upravljanja rizikom potrebne.


Tagovi

EFSA Nitrozamini Rizik po zdravlje Evropska komisija Štetna hrana Spojevi u hrani Suhomesnati proizvodi Prerađeno povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.