Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od suše
  • 11.08.2017. 10:00

Deseci milijuna maraka za štetu od suše

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je nakon sjednice da su štete od suše ogromne, te da je Vlada definisala odeđene mjere koje će pomoći poljoprivrednicima u narednom periodu.

Foto: Pixabay/StockSnap
  • 1.182
  • 93
  • 0

Na posljednjoj, radno-konsultativnoj sjednici Vlade Republike Srpske, usvojen je Izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju sa prijedlogom mogućih mjera.

Reagirali prvi u regionu

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nakon sjednice da su štete od suše ogromne, te da je Vlada definisala odeđene mjere koje će pomoći poljoprivrednicima u narednom periodu. Ona je izrazila zadovoljstvo što je Vlada RS, kao i u slučaju poplava 2014. godine, i ovaj put prva reagovala u regionu i donijela set mjera.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je Vlada RS odlučila da iz Fonda solidarnosti usmjeri dodatnih pet miliona KM kroz poseban paket mjera za podršku jesenjoj sjetvi.

Povećanje količine regresiranog goriva

"Jedna od tih mjera može da bude, na primjer, da se povećaju količine regresiranog goriva sa 80 na 100 litara, a to će resorno ministarstvo definisati zajedno sa našim udruženjima poljoprivrednika", rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je istakla i da će još dodatnih pet miliona KM biti obezbijeđeno iz klirinškog duga i služiće kao podrška kapitalnim ulaganjima, prvenstveno za sisteme za navodnjavanje.

Dodatna sredstva

"Vlada je obnovila i jedan stari zaključak, da, ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama, tada će još dodatnih deset miliona KM biti usmjereno u poljoprivredu", rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema njenim riječima, jedan od zaključaka jeste i da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremi jedan sveobuhvatni prijedlog kratkoročnih i dugoročnih mjera u poljoprivredi, čime će se Vlada baviti na jednoj od narednih redovnih sjednica.

Foto: Pixabay/StockSnap


Tagovi

Uticaj suše Suša Mjere za pomoć poljoprivrednicima Štete od suše


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]