Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 15.02.2023. 13:45

Dedić s poljoprivrednicima: Proizvođači mogu očekivati veću podršku

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu je u pripremi, planirano je njegovo usvajanje prije početka proljetne sjetve

Foto: FMPVŠ
  • 209
  • 21
  • 0

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak resornog ministra Šemsudin Dedić i predstavnika poljoprivrednih udruženja na kojem je razgovarano o aktuelnim temama iz oblasti agrara s posebnim akcentom na mjere podrške za poljoprivredne proizvođače u ovoj godini.

Predstavnici poljoprivrednika upoznali su resornog ministra s realiziranim aktivnostima u prethodnom periodu i sastancima koje su održali s članovima udruženja na terenu. Iznijeti su prijedlozi i određene preporuke kada su u pitanju mjere u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, saopćeno je iz FMPVŠ. 

"U budžetu FBiH za 2023. godinu nastavlja se kontinuirana podrška našim poljoprivrednim proizvođačima i planirana su sredstva u iznosu od 164 miliona KM. Prošla godina je bila izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, posebno su visoke cijene repromaterijala remetile njihov rad te smo u odnosu na prethodnu godinu povećali izdvajanja za poljoprivredno-prehrambeni sektor čime ćemo osigurati veću podršku za njegovu održivost i dalji razvoj”, kazao je Dedić.

Poljoprivrednici predali zahtjeve FMPVŠ: Zatraženo linearno povećanje podrške

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu je u pripremi, planirano je njegovo usvajanje prije početka proljetne sjetve, a kako je najavljeno, poljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću podršku.

Na sastanku je istaknuto da je pored realiziranih redovnih podrški proizvodnjama, kroz model podrške ruralnom razvoju podržano oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača koji su ostvarili podrške u iznosu većem od 16 miliona KM za investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i prerade, podizanju višegodišnjih zasada te legalizaciji građevinskih objekata i ispunjavanju okolišnih standarda. Uz ovu podršku investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu u prošloj godini iznosile su više od 70 miliona KM.


Tagovi

Poljoprivrednici Mjere podrške Šemsudin Dedić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

⌛️ Počinje 9. savjetovanje i sajam mljekara RS. Naša ekipa je već stigla u Gradišku. Šta se očekuje na dvodnevnom skupu, već smo pisali https://t.ly/YNV1B , a uskoro i svježi detalji 👇
Foto: Mario Relatić