Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Federalno ministarstvo poljoprivrede
  • 31.07.2017. 16:00

Dedić: Naša poljoprivreda jednostavno nije konkurentna

Za ostalim zemljama regije zaostajemo po pitanju infrastrukture, opreme i mehanizacije, ulaganjima u marketing, zaštitu okoliša i razvoj poduzetništva. Strateški plan ruralnog razvoja BiH treba da tu situaciju promjeni.

Foto: Pixabay/jackmac
  • 1.600
  • 132
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i projektom FARMA II organiziralo je Javnu raspravu o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2018-2021.

Ukazujući na važnost tog dokumenta, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je da moramo biti svjesni da je u ovom trenutku jedan od glavnih problema naše poljoprivrede ogroman trgovinski deficit.

"Duplo više uvozimo nego izvozimo. Naša poljoprivreda jednostavno nije konkurentna, a moramo imati na umu da konkurencija u poljoprivredi postaje sve veća kako napreduje proces približavanja BiH Evropskoj uniji" kazao je Dedić.

Krivac - nedovljna ulaganja

Krivac za takvo stanje, po njegovom mišljenju, su nedovoljna ulaganja, ali i njihova nepovoljna struktura s obzirom na to da je većina novca namjenjena za intervencije u tržište, odnosno poticaje.

"Godinama nedovoljno ulažemo u promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje, dakle u modernizaciju gazdinstava i njihovo prilagođivanje potrebama tržišta. Za ostalim zemljama regije zaostajemo po pitanju infrastrukture, opreme i mehanizacije, da ne govorim o ulaganjima u marketing, zaštitu okoliša i razvoj poduzetništva. Strateški plan ruralnog razvoja BiH treba da tu
situaciju promjeni
", ističe Dedić.

Deblokiranje strateškog plana

Usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja je preduslov za dobijanje pristupa fondu Evropske unije IPA II namjenjenom upravo za strukturne promjene. Hrvatska je u pretpristupnom periodu u okviru IPA I iskoristila oko 900 miliona iz sredstava Unije za modernizaciju poljoprivrede.

Prema izračunima, BiH bi mogla imati na raspolaganju sličan iznos i barem dio njega deblokirat će strateški plan.

"Naravno, u ruralnom razvoju radi se o puno više nego o samom povećanju konkurentnosti. Ruralni razvoj obuhvaća i poboljšanje kvaliteta života na selu. Strateški plan stavlja naglasak na mlade ljude koji traže perspektivu u ruralnim područjima. Želimo da shvate da naša poljoprivreda pruža brojne mogućnosti razvoja i da, uz malo više vizije, možemo od nje napraviti jedan od bitnih faktora povećanja zaposlenosti i privrednog rasta naše zemlje", zaključio je Dedić.

Foto: Pixabay/jackmac34


Tagovi

Šemsudin Dedić FARMA II Ruralni razvoj BiH Strateški plan BiH u Evropskoj uniji Evropska unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete