Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna prognoza
  • 19.02.2022. 12:30

Danas "udara" prvo džemre, a u ponedjeljak prognoziran snijeg

Vjerovanja kažu da, kad "pukne" prvo džemre, vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica, korak smo bliže proljeću

Foto: Depositphotos/LucicN
  • 472
  • 139
  • 0

Prema starim narodnim vjerovanjima danas, 19. februara, "udara prvo džemre" koje donosi zatopljenje u zrak, odnosno kraj velikih minusa - postepeno popuštanje studeni u rano proljeće.

Džemre je turska riječ i označava zračni talas koji vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni. Prvo udara u zrak, drugo u vodu, a teće u zemlju. Ove pojave javljaju da je proljeće pred nama te da je vrijeme pripreme za sjetvu.

Kad i zadnje džemre "udari" u zemlju, može se početi sa sjetvom

Vjerovanja kažu da, kad "pukne" prvo džemre, vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica, korak smo bliže proljeću. Narod tada narezuje žile i počinje s rezidbom i kalamljenjem voća i grožđa.

Drugo pada u vodu sedam dana kasnije, odnosno 26. februara i donosi otopljenje vode koja više ne može mrznuti, i treće u zemlju, 5. marta i to je otopljenje zemlje, na njoj se od tada može sjediti i postane pogodna za prvu sjetvu.

Zvanična prognoza

U Bosni i Hercegovini danas je oblačno, a u večernjim satima kiša se očekuje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne. Pretežno oblačno s kišom očekuje se i drugog dana vikenda. Poslije podne prestanak padavina i razvedravanje u Hercegovini, Posavini i Krajini, a u ostatku zemlje do kraja dana ili tokom noći. 

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i početak naredne sedmice obilježit će slične vremenske prilike. U višim područjima centralne i istočne Bosne i na planinama u ponedjeljak se očekuje susnježica ili snijeg, koji je u kasnim večernjim satima moguć i u nizinama centralne i istočne Bosne. 

Razvedravanje u srijedu

Postepeno razvedravanje stiže u utorak u Hercegovini, Posavini i Krajini, dok su u istočnim i djelimično centralnim područjima Bosne mogući susnježica ili snijeg.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, razvedravanje poslije podne. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 14 stepeni.


Tagovi

Džemre Narodna vjerovanja Sjetva Rezidba Naredni kalendar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.