Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 16.03.2020. 19:00

Da li je Bosna i Hercegovina zaista spremna za nastupajuće dane?

Vlada Federacije BiH je na današnjoj, 214. tematskoj sjednici, održanoj u Sarajevu, usvojila informaciju o pojavi novog koronavirusa (COVID-19) u Federaciji BiH.

Foto: Depositphotos/Deklofenak
  • 104
  • 12
  • 0

Danas je Vlada FBiH usvojila informaciju o pojavi koronavirusa (COVID-19) u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i mjere i aktivnosti koje trebaju poduzeti nadležne institucije u FBiH, ali i sektor zdravstva FBiH, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Federalno ministarstvo zdravstva će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, putem Ministarstva civilnih poslova BiH ostvarivati kontiniuranu suradnju s nadležnim tijelima Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, u cilju osiguranja jednakog postupanja u ovoj situaciji na području cijele Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da kontinuirano sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te drugim međunarodnim organizacijama, čija bi pomoć doprinijela efikasnijem suzbijanju novog virusa u Federaciji BiH.

Uvedeno pasivno dežurstvo

Prema Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u FBiH, u svim federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama i zavodima odmah treba uvesti pasivno dežurstvo s ciljem izvršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Federalni štab civilne zaštite zadužen je da, u skladu sa Federalnim planom i važećim zakonskim propisima, preuzme sve aktivnosti oko koordinacije i rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja ljudi na ugroženom području.

Sadržaj kompletne sjednice Vlade FBiH možete pogledati u dokumentu ispod teksta

Na raspolaganju robne rezerve

Na današnjoj sjednici je Federalna direkcija robnih rezervi zadužena da sve robe koje se nalaze na stanju u najkraćem vremenu stavi na raspolaganje Vladi Federacije BiH, odnosno Kriznom štabu.

Ocijenjujući potrebe za određenim robama, Federalna direkcija robnih rezervi će sredstva planirana za nabavku stalnih sredstava u 2020. godini (dva miliona KM) usmjeriti u nabakvu tih roba.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Prisutna stalna komunikacija, u čitavoj BiH

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Federalna Uprava za inspekcijske poslove će kontinuirano sa inspekcijskim organima Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH razmjenjivati podatke u vezi s kontrolisanim osobama i obavezama izricanja mjera izolacije.


Dokumenti


Tagovi

Pojava koronavirusa Kontinuirana suradnja Vlada FBiH Izvršenje naredbi Međunarodne organizacije WHO Robne rezerve Sredstva za dezinfekciju Mjera izolacije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete