Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Model mentorstva
  • 27.07.2018. 08:00

Cvijeće, gljive i voćna rakija u fokusu mentorskog modela Razvojne agencije Žepče

Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj da osobama s dobrim poslovnim idejama pruži podršku u početnoj fazi razvoja i u okviru koje se budući poduzetnici uče "zanatu poduzetnika".

Foto: Razvojna agencija Žepče
  • 241
  • 16
  • 0

U okviru projekta "Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja" koji implementira Razvojna agencija Žepče u partnerstvu sa Općinom Gračanica, a sufinancira Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, ukupne vrijednosti 161.361,5 KM, od čega donator sufinancira 80% tj. 129.899,2 KM,  uspostavljena je Start Up akademija. 

Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj da osobama s dobrim poslovnim idejama pruži podršku u početnoj fazi razvoja i u okviru koje se budući poduzetnici uče "zanatu poduzetnika". U radu sa stručnjacima iz područja financija, marketinga i poslovne ekonomije, polaznici u okviru 7 modula i sa fondom od 80 sati prolaze kroz najvažnije korake u razvoju biznis modela, stoji u priopćenju RAŽ-a. 

Start up akademija bila uspješna u Žepču i Gračanici 

Jedan od novih alata koji je uspostavljen u okviru Startup akademije je i model mentorstva koji je osmišljen kao metoda osobnog razvoja pojedinca i poticanje kulture razmjene znanja. S obzirom da je Razvojna agencija Žepče osnivač  Centra za kompetencije, koji je prvi takve vrste u BiH, kroz uspostavljanje tzv. "Mentorskog kluba", promovirat će se ideje doživotnog učenja i osobnog i profesionalnog razvoja pojedinca kroz razmjenu znanja, iskustva i pozitivne energije između mentora i mentoriranih osoba.

Start up akademija je uspješno završena u općinama Žepče i Gračanica. Mentorska podrška koja je pružena polaznicima sastojala se od 20 sati praktičnog rada s odabranim mentorom. U općini Žepče je mentorska podrška osigurana za 7 poslovnih ideja. 

Pomoć u praktičnom radu 

Među polaznicima u Žepču  je bila i Jelka Ezgeta koja se cvjećarstvom bavi već nekoliko godina a kao razlog svoje prijave na Start up akademiju navela je potrebu za dodatnim znanjem i vještinama.  Mentorica je bila uspješna poduzetnica Sanda Nedić iz Viteza koja je kroz praktičan rad prenijela svoja znanja o vođenju biznisa i pružila neophodne savjete u vezi cvjećarstva. Polaznica Startup akademije je po završetku predavanja i mentorstva izjavila da joj se svidio način predavanja predavača, i da je mentorica bila jako susretljiva. 

"Zahvaljujem se što ste mi omogućili da sudjelujem u ovom programu jer su mi jako pomogli susreti s mentoricom u razvijanju moje poslovne ideje, pogotovo praktičnog rada", kazala je Jelka.

Mirjana Balukčić se upoznala s moderniziranim procesom proizvodnje gljiva

Vlasnik kompanije "Bio-Šamp" iz Tešnja Fahir Hasanić pružio je mentorstvo za Mirjanu Balukčić koja se odlučila za proizvodnju gljiva. Pri prvom susretu mentor je sugerirao koje promjene na svome poljoprivrednom gazdinstvu polaznica treba napraviti da bi proizvodila kvalitetnije gljive. 

Prilikom posjete firmi "BIO-ŠAMP d.o.o." u Tešnju prikazan je  čitav proces proizvodnje gljiva koji je u potpunosti moderniziran i koji se vrši u namjenski građenom objektu. Polaznici su dati savjeti i za prodaju obzirom da navedena firma vrši distribuciju svojih proizvoda u najveće trgovačke lance u BiH i ima od ove godine i plasman na tržište Rusije.

Svoju poslovnu ideju proizvodnje voćnih rakija i ostalih prerađevina od voća polaznica Nada Antolović razvijala je sa mentorom diplomiranim agronomom Borkom Međedovićem. 


Tagovi

Model mentorstva Razvojna agencija Žepče Cvjećarstvo Gljivarstvo Voćna rakija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]