Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Crnoj Gori
  • 29.06.2021. 18:00

Crnogorski stočari prosvjedovali na ulicama Podgorice - imaju četiri zahtjeva

Traktorima su stigli ispred crnogorske vlade kako bi iskazali nezadovoljstvo financijskom pomoći države koju su dobili u prvih šest mjeseci ove godine. Prijete prosipanjem stajskog gnoja po gradovima.

Foto: Facebook/Seljak.me
  • 59
  • 70
  • 0

Više od 50 poljoprivrednika prosvjedovalo je jučer u Podgorici ispred Skupštine i Vlade Crne Gore, javlja CDM. "Ako premijer i ministar financija ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika, uslijedit će zatvaranje i gašenje farmi", upozorio je jedan od organizatora ovog prosvjeda, Vladimir Lakić.

Naime, nezadovoljni farmeri traže sastanak s premijerom Zdravkom Krivokapićem te ministrom financija Milojkom Spajićem. Međutim, sastanak nije dogovoren, a Milko Živković iz Unije stočara Crne gore poručio je da će o daljnjim potezima javnost biti pravovremeno obaviještena. "Odbor će odlučiti koliko poljoprivrednici mogu čekati. Nadamo se sastanku uskoro jer ćemo u suprotnom morati radikalizirati prosvjede i prosipati stajski gnoj u svim gradovima", poručio je.

Što poljoprivrednici zahtijevaju?

Zahtijevaju da vlada iz proračunske rezerve plati pet eurocenti po litri proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena te pisano jamstvo da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda. Inače, otkupna cijena mlijeka u toj zemlji iznosi oko 38 eurocenti. Žele i stabilizaciju tržišta žitarica i stočnih koncentrata. Naime, kako pišu na portalu seljak.me njihova je cijena 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura. Traže i povratne trošarine (akcize) na gorivo po hektaru za sve obrađene površine uključujući i one pokošene.

Okupljeni poljoprivrednici su ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću poručili da je omalovažio crnogorske stočare te traže njegovu ostavku. Naime, on ih je, kada su početkom lipnja tražili pomoć ministarstva uvrijedio svojom izjavom: "Trebamo li vam i privezati stoku?" Kako bi mu uzvratili, na jednom od traktora koji je sudjelovao u prosvjedu pričvrstili su sliku njega kako u odijelu i čizmama drži vezanu kravu.  

Stijović je kašnjenje s podrškom opravdao kasnim usvajanjem proračuna za 2021. godinu, što se dogodilo tek sredinom lipnja, dok je do tog trenutka cijela država funkcionirala na načelu privremenog financiranja. Razlog je bio taj što je nova vlada formirana u drugoj polovini prosinca, a željeli su proračun prilagoditi potrebama svog programa.

Lakić je istakao da na sastanku s predstavnicima ministarstva nisu naišli na razumijevanje. "Ljudi koji su prisustvovali sastanku nisu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva", kazao je dodavši da ne vide rješenje za svoju situaciju.

"Sve obaveze od početka godine su podmirene i nije bilo kašnjenja. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje. Zato molimo proizvođače da budu revni kod prijavljivanja za subvencije", kazao je načelnik Direkcije za stočarstvo, Ranko Bogavac.

Pogledajte kolonu traktora u Podgorici: 


Tagovi

Crna Gora Prosvjedi Podgorica Mlijeko Cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete