Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aplikacija
  • 06.07.2022. 12:00

Cooperation Manager - novi online alat za upravljanje kooperacijama

Prije pola godine pokrenuta je aplikacija Cooperation Manager koja omogućava laku i brzu direktnu komunikaciju između skladištara i njegovih klijenata, pa samim time i bržu prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 652
  • 59
  • 0

Vrijeme je žetve pšenice, samim tim i potrage proizvođača za skladištarima i potencijalnim otkupljivačima. A kako je cijena poljoprivrednih proizvoda promjenljiva, vrlo je važno jednostavno prodati robu i to u pravom trenutku bez dodatnih komplikacija. 

Cooperation Manager je aplikacija koja omogućava laku i brzu direktnu komunikaciju između skladištara i njegovih klijenata - kooperanta i eliminiše troškove tradicionalnih komunikacionih kanala za obje strane.

Ovdje možete otvoriti aplikaciju za iOS iPhoneAndroid ili Huawei operativni sistem

"To je odličan alat koji nam je ubrzao proces trgovanja i komunikacije sa našim kooperantima, a meni kao direktoru omogućio veću kontrolu. Danas, kad koristimo Cooperation Manager efikasnije koristimo svoje resurse, olakšali smo posao pregovaranja, dok smo sa druge strane, a što je i najvažnije, dodatno unaprijedili naš odnos sa poljoprivrednicima", kaže direktor Opšte zemljoradničke zadruge "Agronom" Despotova - Pivnice, Duško Mijić i dodaje da sve počinje od građenja ozbiljne kooperacije i partnerskog odnosa sa svakim poljoprivrednikom.

Bolji rezultati za manje vremena

Cooperation Manager je osnovan kao startap kompanija prije šest mjeseci, a vlasnici se odlikuju dugogodišnjim iskustvom u trgovanju žitaricama i uljaricama. Također, jedan od suvlasnika vodi i IT kompaniju koja prati razvoj aplikacije.

"Tokom rada na robnoj novosadskoj Produktnoj berzi na kojoj se trguje poljoprivrednim proizvodima primijetili smo da nedostaje brza i jednostavna razmjena informacija između skladištara, trgovaca poljoprivrednim proizvodima i njihovih kooperanata.

Na osnovu toga, napravili smo softver koji ubrzava i olakšava promet trgovine poljoprivrednih proizvoda između trgovaca, odnosno skladištara, mlinara, izvoznika, prerađivača i njihovih kooperanata - poljoprivrednika", kaže Radoslav Pilja ispred ovog startapa i dodaje da se ovim rješenjem na jednostavan i efikasan način omogućava trgovcima i poljoprivrednicima pristup podacima o ponudi i potražnji putem pametnih telefona.

Softver ubrzava i olakšava trgovinu poljoprivrednih proizvoda, kaže Pilja (foto: V. Stapić)

"Ono što se najviše primijeti je da naši komercijalisti isti posao obavljaju za mnogo manje vremena, što im ostavlja prostor da se posvete drugim obavezama. Korištenjem ovog softvera, poboljšanje rezultata ne bilježi samo komercijala, nego indirektno i ostali sektori, kao što su agronomi, što indirektno povećava zadovoljstvo kooperanata, pa i nas kao kompanije", zaključio je Mijić.

Implementacija rješenja kroz nekoliko dana

Na samom početku Cooperation Manager imao je nekih 15-ak korisnika od kojih su pet firmi koje imaju veliku kooperaciju, odnosno imaju veliki broj korisnika aplikacije.

"Korisnici za sada su isključivo skladištari koji imaju silose i otkupljuju žitarice, uljarice, a neki od njih posjeduju poljoprivredne apoteke", kaže Pilja dodajući da je implementacija ovakvog rješenja moguća za nekoliko dana ukoliko skladištar posjeduje urednu bazu svojih kooperanata, dok je za seljaka u potpunosti besplatno jer u svakom momentu, jednim klikom može vidjeti koji su uslovi prodaje kod njegovog skladištara.

Treba istaći da se cijena postavljenih proizvoda reguliše u skladu sa zakonom, a ovdje je skladištar objavljuje putem mobilne aplikacije. A kada je u pitanju plaćanje, korištenje ove aplikacije je više nego cjenovno dostupno.

"Usluga se naplaćuje u odnosu na broj kooperanata koji koristi aplikaciju kod jednog skladištara odnosno 0,35 centi mjesečno po kooperantu, dok je za kooperante-poljoprivredne proizvođače korištenje besplatno."

Poljoprivrednici ovakvu uslugu mogu očekivati kod najboljih skladištara. Ukoliko žele da dobijaju informacije o cijenama merkantilne robe i repromaterijala, kao i  informacije od zaštitara u svakom trenutku, pitaju svog skladištara da li ima uslugu Cooperation Manager-a.

Aplikacija na 30 jezika

Skladištari dobijaju aplikaciju potpisivajući ugovor sa Cooperatiom Mnager-om dok kooperanti dobijaju aplikaciju iskljčivo u zavisnosti da li njihov skladištar poseduje istu, i u tom slučaju dovoljno je da se obrati njima. Također, aplikacija je razvijena na 30 jezika, odnosno aplikacija je napravljena da može da se širi na sva evropska tržišta, što je jedan od uslova fondova koji finansiraju cijeli projekat.

Zato smo postavili pitanje da li će biti proširenja na tržišta, na primjer, Bosne i Hrvatske?

"Uslovi za druga tržišta, pogotovo ako govorimo o tržištu regiona, potpuno su slični, obzirom da su slični uslovi i način poslovanja između skladištara i kooperanata", kaže Pilja.

Cooperation Manager ubrzano radi na daljem razvoju aplikacije, a odnosi se na vođenje stanja robe i novca za trgovce, kao i kartice za kooperante koji će moći u svakom momentu da vide raspoloživo stanje svoje robe. Također, postoji mogućnost povezivanja sa nekim postojećim aplikativnim rješenjima.


Tagovi

Cooperation Manager Radoslav Pilja Duško Mijić Trgovanje žitaricama Prodaja žitarica Prodaja na klik Aplikacija Softver


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]