Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 08.11.2017. 15:00

Claas Nexos 240 VE - okretan i idealan za uske redove

U finalni krug izbora za "Traktor godine" u kategoriji specijaliziranih traktora ušao je i Claas Nexos 240 VE - mali okretni traktor snažnog motora!

Foto: Renata Prusina
  • 475
  • 42
  • 0

Claas je svoju novu generaciju uskih Nexos traktora predstavio široj publici na prošlogodišnjoj EIMI u Bologni nakon koje smo naše čitatelje podrobnije izvijestili o karakteristikama ovih voćarsko-vinogradarskih traktora.

Kako je upravo Nexos 240 VE ušao u finalni krug izbora za "Traktor godine" u kategoriji specijaliziranih traktora, a mi smo ga imali prigodu testirati u vinogradima nedaleko od francuskog gradića Eauze u gaskonjskoj regiji, prilika je da se podsjetimo na njegove najvažnije odlike. Ukratko, riječ je o malom okretnom traktoru snažnog motora s mnogo praktičnih rješenja za stražnje i prednje priključne uređaje, novim prijenosom te optimalnom udobnosti kabine.

103 konjske snage

Nova Nexos generacija obuhvaća ukupno 14 modela traktora različitih dimenzija, no svi modeli, kao i naš finalist, opremljeni su FPT 4-cilindarskim motorom (75 do 112 KS) visokog okretnog momenta, a niskih vibracija. Konkretno, Nexos 240 ima F5D 3,4-litreni motor s 4 cilindra, 4 ventila po cilindru i turbopunjačem, maksimalne jačine 76 kW, odnosno 103 konjske snage.

Za informaciju, na najvećim modelima 250 VL i 250 F moguće je i pojačanje snage s Claas Power Managementom (CPM) za 9 KS pod opterećenjem (kod rada priključnog vratila ili u transportu) i postizanje maksimalnog okretnog momenta od 440 Nm, što je 10% više snage od prethodne serije.

Maksimalan okretni moment našeg finalista je 406 Nm, a postiže ga kod 1.600 okretaja u minuti, što je za 26% više okretnog momenta u odnosu na prethodnu seriju.

S elektonskim common rail ubrizgavanjem, i na Nexos seriji je moguće podešavanje memorirane brzine motora jednostavnim pritiskom na dugme (standard je jedna, a opcijski i dvije memorirane brzine) što kod rada s priključcima koji su pogonjeni priključnim vratilom osigurava pravu brzinu i visoku učinkovitost. Standardni obujam spremnika goriva je 75 litara, a dostupna je i opcija od 103 litre. Na novim je motorima povećan servisni interval sa 500 na 600 sati.

Na Nexos seriji je moguće podešavanje memorirane brzine motora jednostavnim pritiskom na dugme

Idealan za uske vinogradarske redove

Nexos 240 VE dizajniran je za osobito uske vinogradarske redove kakve primjerice uzgajaju u južnoj francuskoj regiji oko Bordeauxa, gdje im je međuredni razmak neznatno veći od jedan metar. VL modeli su širine 1,26 metara, dostatni za šire redove vinove loze, dok su F modeli širine 1,45 metara namijenjeni voćarskim radovima. Posebna je pozornost poklonjena VE modelima na kojima je optimizacijom kabine, okvira i ispušne cijevi postignuta širina traktora nešto manje od metra.

No, unatoč ovim kompaktnim dimenzijama, svi modeli ove serije imaju motore koji zadovoljavaju treći stupanj (Stage IIIb/Tier4i) EU standarda emisije ispušnih plinova zahvaljujući filtru dizel-čestica, konverteru katalitičke dizel-oksidacije i recirkulaciji plinova s vanjskim hlađenjem.

Nexos 240 VE dizajniran je za osobito uske vinogradarske redove

Nexos ima karakteristično sužavanje "struka" odnosno udubljenje kod prednje osovine (kao i kod većih modela Claasa) koje omogućava nesmetano zakretanje kotača odnosno manji kut okretanja i veću manevrivost. Stabilnosti traktora pridonosi duži međuosovinski razmak (za 50 mm) te opcija pogona na sva četiri kotača koja se automatski isključuje kad senzor registrira određeni kut kotača.

Carraro mehanički prijenos s mehaničkom ili elektrohidrauličkom promjenom smjera vožnje ima 12x12, 24x24, odnosno 24x12 brzine naprijed/natrag, od minimalnih 0,45 do maksimalnih 40 km/h.

Kabina s filtracijskim sustavom

Stražnji podizni kapacitet je 3,1 tona

Zbog svojeg promišljenog dizajna, Nexos može biti opremljen prednjim i bočnim priključnim uređajima specifičnim za vinogradarstvo za što su namijenjene dodatne hidraulične poveznice te opcija povratnog protoka direktno na prednje povezivanje. Na raspolaganju je osim konvencionalne brzine prednjeg priključnog vratila od 1.000 okr/min i ekonomičnih 540 okr/min.

Hidraulička crpka protoka 60 l/min dovoljna je za opskrbu svih hidrauličnih "potrošača", no za zahtjevnije radove tu je kombinacija hidrauličkog sustava sa 60 l/min za vanjske ventile (do maksimalno 4 mehanička ventila, opcijski 4 elektronička) i 27 l/min za stražnje povezivanje. Stražnji podizni kapacitet je 3,1 tona, a prednji 2,9 tona.

Zbog specifičnosti primjene ovih traktora u vinogradarstvu i voćarstvu, gdje je ponajviše radova upravo s kemijskim sredstvima za zaštitu bilja, Nexos može biti opremljen kabinom s filtracijskim sustavom 4. stupnja koji štiti operatera i od praškastih, plinovitih te aerosol sredstava.

Ovaj Claasov sustav ne samo da pročišćava zrak u kabini nego i sprječava ulazak sredstava zahvaljujući stvorenom nadtlaku. Sustav je montiran izvan kabine i moguće ga je skinuti te prema potrebi montirati i na druge traktore.

Traktor u brojkama

Ukupna dužina Nexosa je 3,977 metara, širina (od branika do branika) 0,967 metara, a visina 2,430 m. Međuosovinski razmak 2,148 m, klirens od 07 do 324 cm. Traktor teži tri tone, a pod opterećenjem maksimalno 4,1 tonu.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Tagovi

Voćarstvo Vinogradarstvo Motor Snaga Tractor of the year Traktor godine 2018 Specijalizirani traktor Nexos 240 VE

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete