Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar Sokolac
  • 28.09.2017. 13:00

Čile će pomagati BiH oko sjemenskog krompira

Vlada Čilea će u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac.

Foto: Bigstockphoto/Tatyana Sharkadiy
  • 244
  • 11
  • 0

Plan za rekonstrukciju Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac je spreman, a Vlada Čilea će u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra, zaključeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ambasadorice Čilea Veronike Chain, predstavnika čileanske vlade i Organizacije ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO), navodi poslovnisvijet.

Taj će multifunkcionalni centar, čije pokretanje će u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti ruralnom razvoju, unapređenju poljoprivrede i osiguranju prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja.

Regionalni pokretač razvoja poljoprivrede

"Postojeći Centar ima dugu tradiciju, koja je nažalost prekinuta. Njegova revitalizacija biće regionalni pokretač razvoja poljoprivrede i imaće veliki značaj, posebno u ruralnim područjima", istakao je ministar Šarović.

Rad centra prvenstveno će biti fokusiran na povećanje obima proizvodnje sjemena kao što je krompir, a čiji su resursi i potencijali za izvoz veliki, rečeno je na sastanku. U tom kontekstu veoma je značajna podrška Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja Čilea, koji ima velika iskustva u ovoj vrsti djelatnosti.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac zajednički je projekat Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva poljoprivrede RS, Opštine Sokolac, naučno-istraživačke komponente Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta RS.

Foto: Bigstockphoto/Tatyana Sharkadiy


Tagovi

Mirko Šarović Veronika Chain Ruralni razvoj Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac Sjemenski krumpir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.