Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.05.2022. 07:30

Cijene žitarica ponovo rastu - manja će biti i ponuda i potrošnja?

Nove prognoze USDA potaknule su rast cijena žitarica na svjetskom tržištu. Kakve su prognoze?

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 114
  • 10
  • 0

Cijene pšenice ponovo rastu. Najnoviji izvještaj USDA za nove usjeve su podstakle njihovo povećanje što bi moglo dovesti do značajnijih promjena u trgovačkim tokovima. Navodi se da će blokada crnomorskih luka i sukob koji je Ukrajinu izbacio iz svjetskih proizvođača i izvoznika, itekako uticati na cijene.

Najveći skok se desio neposredno poslije objavljivanja Izvještaja. Osim pšenice, porasle su i one za druge žitarice, navodi Agrarheute. Prvi ugovor za pšenicu, koja dospijeva u julu 2022. godine, imao je povećanje od 35 centi na 1.149 centi po bušelu (bušel pšenice je 27.216 kg). Isto se desilo i s jarom proteinskom koja dolazi sa sjevera SAD-a i Kanade čija je cijena uz povećanje od 35 centi iznosila 1.293 centa po bušelu. U Kanadi je došlo da pada vrijednosti repice za 9 CAD na 1.144 CAD po toni.

Sve je to imalo uticaj na evropske berze. Francuski MATIF je imao ugovore za novu žetvu (septembar) povećane za 10,50 eura na 413,75 eura po toni. Za prvi ugovor o kukuruzu cijene su porasle za 4,75 eura na 363,75 eura po toni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

I na ovoj berzi je došlo do snižavanja vrijednosti uljane repice gdje se nova žetva prodavala za 848,50 eura po toni.

Proizvodnja ne prati potrošnju

U svom izvještaju za 2022/23 USDA predviđa manju globalnu ponudu, ali i potrošnju. Trenutno se dešava da potrošnja raste, a smanjuju se zalihe. Procijenjeno je da će svjetska proizvodnja biti 774,8 miliona tona u novoj žetvi što je za 4,5 mil. t manje nego u prošloj sezoni.

Pad proizvodnje u Ukrajini, Australiji i Maroku je djelimično nadoknađen povećanjem u Kanadi, Rusiji i SAD. Ukrajinska proizvodnja se trenutno procjenjuje na 21,5 miliona tona, dakle 11,5 mil. t manje nego 2021/22. godine. Ove godine Kanada ide na 33 miliona tona, a proizvodnja meke i durum pšenice u Evropskoj uniji dostiće 136,50 mil. t, što je za 1,9 mil. t manje nego u 2021/23. godini. Za SAD je predviđeno povećanje od 2,3 mil. t i očekuje se 47,1 mil. t. USDA je najveća predviđanja dala za rusku proizvodnju gdje se očekuju rekordni prinosi od 80 miliona tona.

Putin najavio historijski rekord u žetvi pšenice - povećat će i izvoz?

Kada je u pitanju predviđanje globalne potrošnje za 2022/23., ona je nešto niža od tekuće sezone i iznosi 787,5 miliona tona. Do toga će doći zbog pada potražnje za stočnom hranom. Najveći pad se očekuje u Kini, EU i Australiji, dok se povećanje očekuje u Indiji.

Očekuje se manja potrošnja stočne hrane (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Smanjuje se žetva kukuruza

Trgovina pšenicom ove sezone dostiće rekordnu vrijednost od 204,9 miliona tona. Izvoz će se povećati zbog povećanih izvoznih zaliha iz Rusije i Kanade. Rusija bi trebala biti najveći izvoznik te žitarice u 2022/23. godini s 39,0 mil. t, zatim EU sa 36 mil. t, Australija s 24 mil. t, Kanada 24 mil. t i SAD sa skoro 22 mil. t. Indija nastavlja biti važan izvoznik i pored manje žetve od 108,5 miliona tona, a njen izvoz se procjenjuje na 8,2 mil. t.

Može li Indija prehraniti svijet?

Globalne zalihe će se smanjiti na 267 mil. t što je najniži nivo u posljednjih šest godina, a Indija prednjači u tom padu zbog snažnog izvoza.

Svjetska proizvodnja krupnozrnih žitarica (kukuruz, ječam, sirak) za 2022/23. je u padu, a očekuje se smanjenje zaliha i potrošnje. Do toga dolazi zbog pada u Ukrajini, SAD, EU i Kini što neće moći nadoknaditi proizvodnja u Brazilu, Argentini, Srbiji i Južnoj Africi. Svjetska potrošnja kukuruza će pasti za 15 miliona tona.

Prema očekivanjima USDA, zalihe kukuruza smanjene su za 4 miliona tona na 305,1 mil. t, najviše zbog pada u Kini i Sjedinjenim Državama. Procjena USDA za njegov uvoz u EU je na 15 miliona tona i to je veća količina nego što je procijenila EK na samo 9 mil. t.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

USDA Trgovanje žitaricama Pšenica Kukuruz Cijene žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.