Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 29.10.2022. 07:30

Cijene uljane repice dostigle najviši iznos, kako stoji soja?

Za tonu uljane repice potrebno je 657 eura. Porasla je i cijena soje.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 72
  • 24
  • 0

Od početka avgusta cijena uljane repice je dostigla najviši iznos. Agrarheute izvještava da je porasla za 11,50 eura/t i sada je za tonu potrebno izdvojiti 657 eura.

Vodeće cijene repice pale su u pretprodajnoj trgovini, a iznosile su 920 CAD/t ili ekvivalentno 681 eura/t, što je više od vrijednosti na MATIF-u.

Cijene soje su porasle u tekućem trgovanju na 507 eura/t.

Veća potražnja

Zbog veće potražnje iz regionalnih uljara i sve veće međunarodne potražnje porasle su cijene u Kanadi. Jača se konkurentnost evropske uljane repice na domaćem tržištu i smanjuje izvoz. Rastući rizik La Nine za proizvodnju palminog ulja u jugoistočnoj Aziji drži cijene biljnog ulja na stabilnom nivou.

Novi USDA izvještaj o napretku žetve soje u SAD bila je 80 posto završena prošle sedmice, u poređenju s prosjekom od 67 posto u posljednjih pet godina. Na evropskom tržištu cijena i dalje raste, a moguć je rast cijene soje.

Malezijskoj i indonežanskoj proizvodnji palmi u narednim mjesecima prijeti fenomen La Nina, a malezijski izvoznici potvrđuju nastavak izvoza palminog ulja.

Velika potražnja industrije biogoriva

Cijene uljane repice su porasle u protekloj sedmici pod uticajem potražnje industrije biogoriva u Evropi i niskih zaliha. Prošle sedmice registrovana je pošiljka od 40.000 tona u SAD, što potvrđuje veoma jaku konkurentnost evropske, u odnosu na drugo porijeklo.

Porasle su i cijene soje u SAD. Dolar je pao, a to je povećalo očekivanje za poboljšanje izvozne potražnje za američkom sojom.

Manjak kukuruza zbog suše nadoknadit će onaj iz uvoza

Dugotrajni nizak vodostaj na Misisipiju prebacio je američki izvoz soje i žitarica s obale Meksičkog zaliva u luke na sjeverozapadu i jugu Pacifika, rekao je Greg Hekman, generalni direktor trgovca žitom Bunge. To utiče na izvoznu sposobnost američkog tržišta.


Tagovi

Cijena uljane repice Cijena soje Tržište uljarica Žetva Uljare


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.