Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene namirnica
  • 26.03.2021. 14:20

Cijene šećera, ulja, soli trebaju biti ekonomski opravdane, a ne služiti sticanju ekstra profita

Pitanje povećanja cijena u najvećoj mjeri uzrokovano je spoljnim faktorima pa je iz tog razloga veoma važno i da visine marži osnovnih životnih namirnica budu na ekonomski opravdanom pragu.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 117
  • 85
  • 0

Juče je usvojen zaključak Federalnog ministarstva trgovine, a koji se odnosi na potrebu osiguranja ekonomski opravdanog iznosa marže za veleprodajne i maloprodajne cijene osnovnih životnih namirnica u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH zadužila je Upravu za inspekcijske poslove da od kantonalnih nadležnih organa zatraži podatke o primjeni odluka o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode koji su u nadležnosti kantona, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH.

Ova institucija dužna je da u roku od nedjelju dana resornom ministarstvu dostavi podatke o visinama veleprodajnih i maloprodajnih marži osnovnih životnih namirnica. U zavisnosti od dobijenih izvještaja, Federalno ministarstvo će dati odgovarajući prijedlog za dalje hitno postupanje, a sve u cilju zaštite životnog standarda građana. 

Marža ne treba da osigura bogaćenje trgovaca

Kako je ovom prilikom navedeno, vrijednosti prehrambenih proizvoda koje naša zemlja uvozi, kao i njihovog transporta, na međunarodnom tržištu značajno su porasle u 2021. godini, u odnosu na prošlu pa je do poskupljenja došlo i kod nas. 

Pitanje povećanja cijena u najvećoj mjeri uzrokovano je spoljnim faktorima pa je iz tog razloga veoma važno i da visine marži osnovnih životnih namirnica poput ulja, šećera, soli, maslaca, margarina, pilećeg mesa i drugih, budu u prodavnicama na ekonomski opravdanom nivou. 

To praktično znači da marža treba da obezbijedi pozitivno poslovanje trgovca, ali ne i sticanje ekstra profita ili njihovo bogaćenje. 

Marže na cijene glavnih poljoprivrednih proizvoda ostaju iste

Ranije, tokom januara donesene su odluke o visini maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu za proizvode iz nadležnosti kantona. A to se odnosi na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica, kao i pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko.

Podsjetimo, prošlogodišnje marže pokrivale su i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hrana i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo.

Ko se pridržava kontrole cijena ?

Analiza podataka koju je dostavilo svih deset kantona ukazuje na to da je njih pet već od ranije imalo odgovarajuće odluke o mjerama neposredne kontrole cijena koje su bile usklađene sa datom preporukom. Tri kantona su pripremila i donijela nove, usklađene sa zaključcima Vlade FBiH, a Posavski kanton obavijestio je da je u proceduri donošenje odgovarajućeg zaključka koji će biti uvršten u dnevni red naredne sjednice kantonalne vlade.
 
Kanton 10 nije postupio prema preporuci Vlade FBiH i informirao je ovo ministarstvo da na tom području trenutno nisu na snazi nikakve mjere neposredne kontrole cijena.


Tagovi

Životne namirnice Prehrambeni proizvodi Poskupljenje Visina marži Povećanje cijena Kontrola cijena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.