• Cijena kupusa
  • 13.04.2019. 18:00

Cijene kupusa skoro 10 puta veće u odnosu na prošlogodišnje

Učesnici na tržištu ovaj nagli porast cijena kupusa objašnjavaju smanjenjem zaliha ovog povrća na poljskim farmama. Sasvim je izvjesno da će se i u narednom periodu nastaviti rast cijene tzv. bijelog kupusa.

Foto: Verica Matić
  • 83
  • 15
  • 0

Cijene poljskog kupusa i do deset puta veće su u odnosu na one od prošle godine, navodi Freshplaza

Učesnici na tržištu ovaj nagli porast cijena kupusa objašnjavaju smanjenjem zaliha ovog povrća na poljskim farmama. Sasvim je izvjesno da će se i u narednom periodu u Poljskoj nastaviti rast cijene tzv. bijelog kupusa. O ovome svedoče i podaci svakodnevnog izveštaja u okviru projekta EastFruit

Prema ovom izveštaju, od početka sedmice, cijene bijelog kupusa u Poljskoj porasle su u prosjeku za 28% a za ove dane su predvidjeli da će cijene varirati u rasponu od 0,65 do 0,75 dolara (1,12 do 1,3 KM) za jedan kilogram.

Mehanizmi djelovanja tržišta

Učesnici na tržištu objašnjavaju tako naglo povećanje cijena brzim smanjenjem zaliha na poljskim farmama. Istovremeno, oni karakterišu potražnju za bijelim kupusom kao veoma užurbanu. Proizvode aktivno kupuju i domaći trgovci na veliko i kompanije koje nastavljaju da ih plasiraju na rusko tržište putem ponovnog izvoza kroz treće zemlje.

Tako su u ovom trenutku cijene belog kupusa u Poljskoj već skoro deset puta veće nego u istom periodu 2018. godine. Istovremeno, lokalni poljoprivrednici planiraju da nastave sa pokušajima podizanja cijena. Svoju odluku objašnjavaju rastućom potražnjom u ovom segmentu, što je i glavni razlog rasta cijena.


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Cijena kupusa Poljska Rusko tržište Izvoz kupusa Bijeli kupus


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi