Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 07.11.2022. 15:00

Cijene hrane nepromijenjene - osim za žitarice

Uprkos visokim cijenama žitarica, indeks cijena hrane je ostao skoro nepromijenjen zahvaljujući ostalim prehrambenim artiklima

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 73
  • 14
  • 0

Svjetski indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO je sa svojih 135,9 bodova u oktobru skoro nepromijenjen u odnosu na septembar, pokazuje najnovije izvješće. Nešto je niži u odnosu na oktobar i to je sedmi uzastopni mjesečni pad. No, visoke cijene žitarica apsorbovale su niže za ostale prehrambene proizvode.

Dok su one rasle, pad je zabilježen za biljna ulja, mliječne proizvode, meso i šećer. U odnosu na vrhunac u martu, indeks je pao za 14,9 posto, ali je ostao dva posto iznad vrijednosti u istom mjesecu prošle godine.

Žitarice poskupile

Indeks žitarica je porastao za tri posto, a indeks pšenice za 3,2 posto. Najveći uticaj na tržište žitarica je imala neizvjesnost oko izvoza iz Ukrajine i niže isporuke iz SAD zbog slabije žetve.

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica porasle su za 3,5 posto na mjesečnom nivou, što je dovelo do globalnog rasta za kukuruz, od 4,3 posto. Tome su doprinijeli slabije berbe u SAD i Evropskoj uniji, a dodatno su djelovali suša u Argentini u vrijeme sjetve i neizvjesan nastavak izvoza iz Ukrajine putem crnomorskih luka.

Zbog rasta cijena kukuruza porasle su i one za sirak, za tri posto. Za rižu su porasle za jedan posto.

Ulje i mliječni proizvodi nastavljaju trend

Kada su u pitanju biljna ulja, indeks je pao za 1,6 posto na mjesečnom nivou, ali 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. Rezultat je to nižih cijena palminog, sojinog i repičinog ulja, koje su više nego nadoknadile veće kotacije suncokretovog.

Sličan je trend i kod mliječnih proizvoda s padom od 1,7 posto u odnosu na septembar i to je četvrti mjesečni uzastopni pad. U odnosu na prošlu godinu još uvijek je za 15,4 posto viši. Globalna potražnja za ovim proizvodima je manja zbog zaliha, a ni Kina nije kupovala kako se predviđalo. U nekim zemljama Azije je došlo do povećanja cijena.

Što je s mesom? 

Za 1,4 posto pao je indeks cijena mesa, četvrti mjesec za redom. No, u odnosu na prošlu godinu indeks je za 5,8 posto viši.

Najveći pad zabilježila je ovčetina, a slijedi je svinjetina. Zbog velike ponude goveda za klanje, posebno u Brazilu, i svjetske cijene govedine su manje. 

Svinjetina je jeftinija (Foto: Depositphotos/fotoluxstudio)

FAO indeks cijena šećera je za 0,6 posto manji u odnosu na septembar i 8,5 posto u odnosu na vrijednost u istom mjesecu prošle godine, a najveći uticaj je imala dobra prognoza proizvodnje u Indiji. Ipak, daljnji pad su ograničili zabrinutost zbog kiše koja ometa žetvu u Brazilu te odgađa početak sezone u Indiji.

Osim toga, tu je i manja potražnja za uvozom, posebno iz Indonezije i Kine, zajedno s višim cijenama etanola u Brazilu, što je dovelo do veće upotrebe šećerne trske za proizvodnju etanola.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks hrane Cijene biljnih ulja Cijene mesa Cijene mliječnih proizvoda Cijene žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.