Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 01.11.2023. 18:00

Cijene đubriva su stabilne, ali su rizici povećani

Rast cijena je usporen, a potražnja smanjena.

Foto: Depositphoto/singkham
  • 90
  • 10
  • 0

Na svjetskom tržištu cijene đubriva se gotovo nisu promijenile, ali su rizici za njihovo povećanje veoma visoki, izvještava Agrarheute. Rezultat neizvjesnosti je u prvom redu zbog poskupljenja gasa.

Dodatno stanje usložnjava bliskoistočni sukob koji može biti remetilački faktor na tržištu. I pored rasta cijene gasa, one za đubriva su ostale stabilne. Tome doprinosi jeftinije đubrivo iz Egipta i Rusije.

Opreza nikad dosta

Poljoprivrednici ne znaju šta ih očekuje u narednom periodu. Može se desiti da kupe đubrivo po trenutnim visokim cijenama, a da dođe do njihovog pada.

Isto tako lako može doći do daljnjeg rasta cijena. Sva đubriva su dostupna, ali su kupci sve oprezniji, kako na svjetskom tako i na lokalnim tržištima.

Slaba potražnja iz Evrope

Nedavno je pala cijena uree, a razlog je kupovina od strane Indije. Ova država je kupila oko 1,67 miliona tona tenderu za ureu po cijeni isporuke od 377,32 eura/t, što je izazvalo pad cijena uree na Bliskom istoku sa 382,04 eura/t na 358,46 eura/t. Na tenderu je prvobitno ponuđeno 4 milion tona i to je još jedan uzrok sporog oporavka cijene uree.

Kineski izvoz uree je u zastoju, jer Peking trenutno uskraćuje svoje izvozne dozvole. I pored toga ponuda ostaje relativno velika, a potražnja slaba. Brazil i Evropa su zainteresovani za kupovinu malih količina. Pala je i cijena amonij nitrata kojeg Rusija isporučuje veoma jeftino.

U Njemačkim uvoznim lukama cijene uree je pala na 480 eura/t, što je za 10 eura manje nego prije sedam dana. Cijena amonij nitrata KAS-a je 350 eura/t, dok je za tonu tečnog amonij-nitrat-urea rastvora trebalo izdvojiti 310 eura. Za diamonij fosfat DAP je trebalo izdvojiti 620 eura/t.

Indija je smanjila subvencije za fosfate za 31 posto. Niža subvencija za DAP znači da trgovci neće moći uvoziti po istoj stopi kao ranije i očekuje se da će nova situacija rezultirati smanjenjem njegove cijene.


Tagovi

Đubrivo Cijena đubriva Cijena uree Cijena DAP-a Cijena fosfatnih đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]