Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 29.03.2023. 15:00

Cijene đubriva na svjetskom tržištu nastavljaju padati?

Pad globalnih cijena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Rusija planira produžiti ograničenja na izvoz

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 86
  • 6
  • 0

Cijene đubriva na svjetskom nivou su nastavile padati. Analitičari izvještavaju da je većina glavnih referentnih vrijednosti uree dostigla privremeni donji prag. Tome je pomoglo određivanje cijena na indijskom tenderu 3. marta i sezonska kupovina u Evropi i SAD-u, navodi Agrarheute. Smatra se da je globalna trgovina amonijakom ostala ograničena i tržište očekuje dalji nagli pad pri sljedećem fiksiranju u Tampi, SAD.

Nepovjerljivi kupci

Pad globalnih cijena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Najviše zbog nižih troškova sirovina, porasta zaliha i ograničene potražnje. Globalni kupci potaše trenutno su nepovjerljivi. Teško se odlučuju za kupovinu zbog očekivanog daljeg pada i izostanka nove indikativne ugovorne cijene za Indiju i Kinu.

Rejting agencija Fitch sada je dodatno snizila svoju prognozu za ureu i druga azotna đubriva za 2023. godinu. To opravdava padom cijena gasa i isporukama iz ranije sankcionisanih zemalja poput Rusije, Irana i Venecuele.

Stanje na njemačkom tržištu

Kada je riječ o Njemačkoj, cijene najvažnijih azotnih đubriva su pale za dodatnih 10 eura/t. Kalcij amonij nitrat KAS koštao je u toku sedmice 360 €/t, što je oko 250 eura manje nego na početku godine. Urea je nešto više od 480 eura, dok je rastvor uree amonij nitrata AHL koštao nešto manje od 380 €/t.

Cijene fosfornih i potašnih đubriva padaju na svjetskom tržištu, ali ne i u Njemačkoj. Za tonu potaše potrebno je izdvojiti 585 €/t. Dijamonij fosfat DAP je nešto manje od 720 €/t.

Rusija će produžiti ograničenja na izvoz

Treba napomenuti i to da bi Rusija mogla produžiti ograničenja na izvoz gnojiva za šest mjeseci do novembra kako bi pomogla u podršci domaćem tržištu, izjavio je njihov ministar poljoprivrede Dmitry Patrushev.

Moskva je uvela privremene kvote za izvoz nekih đubriva krajem 2021. kako bi osigurala domaću opskrbu, ali ih je od tada stalno produžavala. Trenutna ograničenja istječu krajem maja.

Ta je zemlja jedan od vodećih svjetskih proizvođača potaše, fosfata i dušičnih đubriva. 


Tagovi

Tržište đubriva Cijene đubriva Cijena uree Ograničenje na izvoz Cijena potaše Pad cijena Pad potražnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.