Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.03.2022. 12:30

Cijene đubriva će ostati visoke do kraja 2022. godine?

Rat između Rusije i Ukrajine zadržat će cijene na visokim nivoima u dužem vremenskom razdoblju, najavljuju analitičari

Foto: Depositphoto/digiart
  • 943
  • 81
  • 0

Veliki uticaj na globalnu proizvodnju žitarica ima rast cijena i strah od prekida snabdijevanja mineralnim gnojivima. Sukob u Ukrajini je doveo do poremećaja na ovom tržištu u vrijeme kada na sjevernoj hemisferi počinje sjetva jarih žitarica, izvještava Agrarheute.

Naime, Rusija je najveći svjetski izvoznik đubriva. Transport iz crnomorskih luka je u prekidu, a cijene prirodnog gasa, koji je ključni sastojka u proizvodnji đubriva, skočile su na nove rekordne vrijednosti na evropskim spot tržištima nakon izbijanja rata. Megavat sat je 7. marta koštao 219 evra u najvažnijem evropskom trgovačkom centru za prirodni gas, Natural Gas EU Dutch TTF, što je tri puta više nego prije početka rata (71 euro po MWH).

Visoke cijene đubriva

Sankcije Rusiji u međunarodnim platnim transakcijama će dodatno ograničiti izvoz gasa, nafte, žitarica i mineralnih đubriva. Na tržištu fjučersa u SAD cijene đubriva uree od početka sukoba do 8. marta su porasle za 46 posto. U egipatskim izvoznim lukama cijene uree su porasle za 64 posto na 950 dolara u istom periodu, a na Bliskom istoku urea je porasla za 317 dolara po toni na 872,50 dolara.

Porast cijene za diamonijum fosfat ili DAP bio je velik. Na američkom tržištu fjučersa u Noli cijene su porasle 210 USD na 910 USD po toni.

Roland Fumasi, viši analitičar RaboResearch-a, rekao je za AgNet West Network, da postoji nekoliko faktora koji će odrediti buduće cijene đubriva: "Prije ovog sukoba, očekivali smo da će Kina ponovo ući na izvozno tržište krajem ove godine, posebno za ureu i fosfate što bi uticalo na smanjenje cijena."

Međutim, sukob između Rusije i Ukrajine ima potencijal da zadrži cijene đubriva na veoma visokom nivou u dužem vremenskom periodu, jednim dijelom zbog poremećaja u transportu prirodnog gasa, kritične komponente proizvodnje đubriva.

Upitna sjetva

Nestašica u globalnoj opskrbi azotom, kalijem i fosforom mogla bi značajno utjecati na proizvodnju žitarica u mnogim dijelovima svijeta i za 2021./22. i 2022./23. marketinške godine. Cijene hrane su već rekordno visoke, a kriza i nedostatak hrane se naziru širom svijeta.

Cijene hrane dostigle novi rekord svih vremena

U regionu Crnog mora, gdje su smještene izvozne luke, moglo bi doći do oštećenja infrastrukture i velikih logističkih problema. Veliki broj brodskih prijevoznika se boji uputiti brodove u tom pravcu. Plaše se oštećenja i gubitka brodova, a premije rizika su izuzetno visoke.Osim što je upitna sjetva i žetva, problem je kako da se izveze urod.

Problemi postoje u Brazilu, jednom od najvećih svjetskih izvoznika kukuruza, koji se u velikoj mjeri oslanja na Rusiju koda je u pitanju uvoz azotnih đubriva. U ovakvim uslovima biće nemoguće obezbijediti dovoljne količine za prihranu kukuruza.

Izvoz kalijuma iz Bjelorusije je zaustavljen, a zapadne sankcije protiv zemlje treba da se prošire u narednim sedmicama. To izaziva manjak kalijuma za prihranu usjeva.


Tagovi

Tržište đubriva Đubriva Azotna đubriva Urea Kalijum Cijene đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.