Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 23.03.2022. 07:30

Cijena pšenice raste, a američki ratari je ne mogu prodati?

Nemogućnost prodaje ozime pšenice dodatno stvara pritisak na američke farmere koji trebaju gotovinu da plate sjeme i đubrivo prije proljetne sjetve, zakup zemljišta i poreze.

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 253
  • 51
  • 0

Globalnih fjučersi pšenice su porasli što je bio signal poljoprivrednim proizvođačima u SAD-u da prodaju svoje žito po višim cijenama.

Među nestrpljivima je, navodi Reuters, bio i farmer Vance Ehmke iz Kansasa. Lokalne cijene porasle su za oko 30 posto na skoro 12 dolara po bušelu, što je najviši iznos kojega se ovaj ratar mogao prisjetiti u 45 godina bavljenja poljoprivredom. 

Međutim, nije mogao prodati ništa od svoje predstojeće žetve pšenice za buduću isporuku. Naime, i pored toga što su cijene fjučersa za kukuruz i pšenicu tako naglo skočile, teško ih je prodati, jer su otkupljivači prestali da kupuju iz straha da neće moći zaraditi od preprodaje.

Čeka se razvoj situacije

Mnogi od njih nastavljaju da se suzdržavaju od kupovine kako bi vidjeli kako će se sukob u istočnoj Evropi dalje razvijati i kakav će to imati uticaj na tržište. 

Nemogućnost prodaje ozime pšenice, čija žetva počinje u junu, dodatno stvara pritisak na američke poljoprivrednike koji trebaju gotovinu da plate sjeme i đubrivo prije proljetne sjetve, zakup zemljišta i poreze.

Ozima će doći za tri mjeseca (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Prema podacima Američkog saveza poljoprivrednih biroa i tamošnjeg ministarstva poljoprivrede očekuje se da će samo računi za đubrivo ove godine skočiti za 12 posto, nakon što su prošle godine porasli za 17 posto. Ako farmeri odluče reducirati površine, to bi moglo smanjiti prinose za jesenju žetvu u vrijeme kada bi svijetu moglo zatrebati više žita.

Problemi tržišta

Neuobičajena situacija koja sputava proizvođače proizlazi iz sistema zaštite od rizika koji američki uzgajivači i prerađivači žitarica dugo koriste kako bi se osigurali od promjena cijena. Za svaki bušel žita kojega se obavežu da će kupiti, kupci prodaju jednaku količinu na tržištu fjučersa kao zaštitu od gubitaka.

Rusija i Ukrajina zajedno isporučuju oko 26 posto svjetskog izvoza pšenice, prema najnovijim podacima USDA. Izvoz preko Crnog mora je prekinut.

Špekulanti su poslije početka sukoba u Ukrajini intenzivno kupovali fjučers pšenice i kukuruza, posebno nadolazeće majske ugovore. Cijena majske pšenice na Chicago Board of Trade (CBOT) skočila je 54 posto u samo devet trgovačkih dana, s 8,84 dolara po bušelu 23. februara na 13,63 dolara 8. marta.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Landus Cooperative, najveća poljoprivredna zadruga u Saveznoj državi Iowa nakratko je 9. marta suspendovala svoje ponude gotovinskih kredita za kupovinu kukuruza i soje. Izvršni direktor Matt Carstens rekao je da je Landus takođe utrostručio svoju kreditnu liniju kod CoBanka, najvećeg američkog zajmodavca za poljoprivrednike, kako bi pokrio stotine miliona dolara u marži i osigurao stabilno poslovanje. 

CoBank je samo u januaru i februaru isporučila više od 4,5 milijardi dolara zajmova i kredita klijentima.

Tržište fjučersa nije bilo ovako nestabilno od 2008. godine, kada je nestašica hrane širom svijeta izazvala nerede u nekim zemljama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište pšenice Cijena pšenice USDA Otkup pšenice Sukob u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.