Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.11.2023. 18:00

Cijena pšenice pala na petomjesečni minimum, a ostalo?

Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Na cijenu soje je djelovala vijest o kiši u Brazilu.

Foto: Depositphotos/igor_bastrakov
  • 84
  • 39
  • 0

I ove sedmice cijene su skoro nepromijenjene. Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Kupci se žale na slabu ponudu, dok analitičari očekuju kraj berbe kukuruza i početak prodaje uskladištenih žitarica.

Slaba prodaja sa obje strane Atlantika

Na pariškom Matif-u cijena pšenice je u petak u 14h pala na 225 eura, na petomjesečni minimum. I pored ovako niske cijene kupci nisu pokazali zainteresovanost. Evropska pšenica ne može da konkurira jeftinijoj iz Ukrajine i Rusije.

Cijena kukuruza za martovske ugovore je na 205,50 eura/t, dok se za tonu uljane repice tražilo 437 eura.

Pšenica na pariškoj burzi:

Decembarski ugovori za pšenicu su pali na čikaškom CBoT-u na 187,48 eura/t. Izvještaj USDA je pokazao da je prodaja ove žitarice loša i da je do 9. novembra izvezeno samo 176.300 tona u odnosu na očekivanja od 250 do 500.000 t.

Blago je porasla cijena kukuruza na 172,30 eura/t, a pala za soju na 460,75 eura/t.

Preokret u cijeni soje

Nakon skoka od četiri posto desio se nagli pad cijene soje. Prošlosedmična velika kupovina nije mogla da utiče na vijest o kišu u Brazilu, posebno u regionima gdje se uzgaja. Kina je bila najveći kupac.

Prognoza ukupne svjetske proizvodnje žitarica u 2023/24. godini je podignuta za 3 miliona, u odnosu na oktobar, odnosno na 2.295 mil. t.

Povećana je za pšenicu dva miliona tona na 787 mil. t, jednako i za soju pa sada iznosi 395 miliona tona te kukuruz na 1,223 mil. t.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Tržište žitarica Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.