Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dron
  • 23.06.2024. 07:30

Četiri važna segmenta prilikom kupovine drona

Dronovi se najčešće koriste za prskanje u polju. Kako odabrati odgovarajući, više u nastavku.

Foto: Vedran Stapić
  • 52
  • 5
  • 0

Zajedno sa autonomnim robotima, prskanje dronovima je danas najčešća tema u preciznoj poljoprivredi. Iako je riječ o relativno novom domenu, farmeri već imaju širok spektar u izboru modela i proizvođača. Ali šta treba da uzmete u obzir kada kupujete dron za prskanje, piše Future Farming.

Mada se dronovi mogu koristiti i za nadgledanje polja korištenjem različitih senzora ili za rasipanje čvrstih zrnastih materija, kao što su đubrivo ili sjeme, u ovom tekstu ćemo se fokusirati na prskanje što je i glavna svrha za koju ćete koristiti takav alat.

Dron se ne smije i ne može "tek tako" dići u zrak: Koje propise morate ispoštovati u BiH?

Dakle, prilikom ove radnje, najvažnije je da su opremljeni opcijama koji nanošenje različitih tečnih materija čini lakšim i efikasnijim.

1. Mlaznice

Kod prskanja dronovima mješavina sredstava za zaštitu bilja sa vodom ima drugačiji odnos - troši se manje vode, odnosno takozvana ultra mala zapremina. To znači da je mješavina obično viskoznija ili ima veći udio čvrstih čestica u vodi. Kao rezultat toga, mlaznice mogu biti često začepljene ili mogu unijeti različitu količinu supstance po hektaru od željene.

Nije isti sastav tečnosti za klasične atomizere i dronove (Foto: Junior Agrar)

Mnogo dronova opremljenih mlaznicama su slični ili identični onima koje se nalaze u tipičnim mašinama za prskanje. Čak i ako se ovo može posmatrati kao korist, nije.

2. Pumpa

Prateći logiku odozgo - želite da budete sigurni da je vaš dron opremljen pumpom (ili više) koja može da podnese takve viskozne supstance.

Ovaj aspekt je važniji od pumpe koja može da isporuči veliku količinu mješavine u kratkom vremenu, jer ćete kod dronova primijeniti male količine mješavine.

3. Baterije i punjači

Važno je koliko minuta dron može da leti sa potpuno napunjenom baterijom. Ali je još važnije koliko brzo možete napuniti tu bateriju. Zato obratite mnogo pažnje na ovaj faktor kada radite svoj domaći zadatak prije nego što donesete odluku.

Obratite pažnju na svaki dio

Veličina električnog generatora je također važna, jer ne želite da koristite veliku prikolicu iza svog vozila za nošenje drona, generatora i druge dodatne opreme. 

4. Izaberite prodavca

Pored ova tri veoma važna faktora odozgo, izaberite i prodavca sa najboljom i najbržom uslugom u vašem kraju, jer prskanje dronom nije namijenjeno zamjeni nošenih, vučenih i samohodnih prskalica - na njega treba gledati kao na hitnu pomoć za vaše usjeve. Kada uslovi nisu pravi za tradicionalne prskalice, uzimate dron i radite posao.

Na kraju obratite veliku pažnju na važeće zakonske regulative u radu dronova i u primjeni proizvoda za zaštitu usjeva dronom. 


Tagovi

Kupovina drona Baterija drona Mlaznice drona Punjač drona Pumpa drona Dron za prskanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...