Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Fito BiH
  • 21.04.2017. 18:00

Certificirati sjeme u skladu sa standardima OECD-a

Sa savjetnikom na Projektu EU-FITO-BiH Eligiom Malusom sastao se federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 566
  • 31
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Eligiom Malusom, savjetnikom na Projektu EU-FITO-BiH koji je informirao ministra o rezultatima projekta.

Teme razgovora bile su i buduće potrebe u fitosanitarnom sistemu, pogotovo kada je riječ o Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu i Agromediteranskom institutu u Mostaru.

Jedan od važnih aspekata je certifikacija sjemena u skladu sa standardima OECD-a, što bi praktično omogućilo bh. poljoprivrednim proizvođačima da izvoze sjeme u bilo koju zemlju svijeta.

Bitni aspekti su i akreditiranje te monitoring karantenskih štetnih proizvoda. Ministar Dedić i gospodin Malusa su potcrtali i važnost ovog monitoringa na državnom nivou.

Na današnjem sastanku je istaknuto da su u okviru Projekta EU-FITO-BIH realizirane aktivnosti koje predstavljaju dodanu vrijednost poljoprivredi, a ovom prilikom razgovarano je i o daljoj podršci Italijanske agencije za saradnju i razvoj.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

EU Fito Projekt Federalno ministarstvo Sjeme


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]