Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višenamjenska mašina
  • 24.04.2022. 18:00

Cameleon može da mijenja oblik - koristi se za razne poljoprivredne operacije

Brza izmjena modula omogućava upotrebu stroja tokom cijele godine. Šta sve može raditi ova univerzalna mašina?

Foto: Lyckegard Group AB.
  • 57
  • 15
  • 0

Inovativni System Cameleon je modularna mašina čije je dizajn otkupila  Lyckegard Group AB. Može da mijenja oblik i koristiti za razne poljoprivredne operacije: sjetvu, đubrenje u redu, suzbijanje korova i kombinovane vožnje. Posebno je svoju primjenu pronašao u organskoj poljoprivredi.

Odlikuje se niskom cijenom po hektaru. Kako ističu u ovoj kompaniji, ova mašina košta kao obična sijačica koja se inače koristi samo za sjetvu i onda se neupotrebljava do kraja godine. Za razliku od toga Cameleon se izmjenom dijelova može koristiti za razne operacije tokom cijele sezone.

Univerzalna mašina

Fleksibilnost čitavog sistema zasniva se na izmjenjivim modulima koji se biraju u zavisnosti od posla. Inovativnost počiva na fleksibilnim raonicima koji zadovoljavaju različite potrebe. Ima okretne točkove koji doprinose odličnim rezultatima u radu. Istovremeno, digitalna kamera snima usjev.

Odlikuje se maksimalnom bočnom preciznošću. Budući da su raonici čvrsti u širini, to daje kontrolu i preciznost nad time gdje se postavljaju redovi usjeva - i kod sjetve i kod suzbijanja korova. Sjetva i đubrenje se izvode na tačno određenim dubinama i intervalima.

Obavljanje sjetve

Kada se koristi kao sijačica, kombinuje sposobnost kopanja, preciznosti i male potrebe za vučom. Osigurava precizno postavljanje sjemena bez obzira na dubinu drljanja. Za raspon Cameleona od 8 metara, a koji je opremljen za sjetvu, đubrivo i okopavanje dovoljan je traktor od 160KS. Upotreba traktora male snage rezultirat  će ravnomjernim nicanjem i smanjenjem zbijanja zemljišta.

Za sjetvu, đubrenje, okopavanje

Poboljšava djelotvornost đubriva

Ističe se i da je sistem dizajniran za optimalno ulaganje manje topivih đubriva u vlažno zemljište.

Kako u sušnim uslovima ono nije djelotvorno, ovakva mašina ga postavlja duboko u vlažno zemljište i tako obezbjeđuje neometan proces mineralizacije.

Modul za sjetvu i đubrenje u kombinaciji s međurednim sistemom omogućava snabdijevanje ozimih usjeva ujednačenom količinom azota kao i đubrenje proljetnih usjeva.

Okopavanje korova

Ima i nekoliko sekcija opremljenih noževima ili raonicima, koji su posebno stabilni kod okopavanja. Obezbijeđeno je individualno kretanje po zemlji za svaku sekciju. Oštrice osiguravaju visoku sposobnost rezanja. Prilikom rada na vrlo tvrdim površinama, nema opasnosti od zaustavljanja oštrice na vrhu, jer se struktura sekcije gura prema nazad umjesto prema gore.

Široki raonici na mašini mogu se koristiti kao kultivator koji omogućava suzbijanje korova u dvije faze. Automatska međuredna kultivacija je moguća zahvaljujući ugrađenoj kameri koja prati obradu i šalje informacije kompjuteru koji upravlja mašinom. Moguće je međuredno drljanje korova bez oštećenja usjeva.

Odlikuje se brzom izmjenom postavki između sjetve i plijevljenja. Može da đubri ozime usjeve u proljeće, plijevi korov s velikom preciznošću, rahli zbijeno zemljište ili suzbija korov između redova. Dodatak je što je u stanju da posije nove usjeve između postojećih redova.

Opremljen je senzorima koji detektuju ugao između traktora i mašine, prilagođavajući tako zadnje točkove vožnji. To rezultira efikasnim suzbijanjem korova čak i na mjestima okretanja. 


Tagovi

System Cameleon Lyckegard Group AB Poljoprivredna mehanizacija Kombinovana mašina Sjetva Đubrenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete