Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Satelitska tehnologija
  • 04.12.2017. 15:00

Budućnost ZPP: Praćenje usjeva i vremena iz svemira

Kažu da je važno promatrati ono što jedemo, ali raditi to iz svemira vjerojatno nije ono na što ste pomislili. MARS je projekt Europske komisije koji nadzire poljoprivredne resurse iz svemira, kao što su klima i procjena usjeva.

  • 125
  • 6
  • 0

Kažu da je važno promatrati ono što jedemo, ali raditi to iz svemira vjerojatno nije ono što ste pomislili. Poljoprivrednici iskorištavaju najbolje što moderna tehnologija trenutno može ponuditi, ali jeste li znali da im u tome evropske "nebeske oči" puno duže pomažu?

MARS je poznato ime u globalnoj prehrambenoj industriji, pogotovo u svemiru i to nema nikakve veze sa istoimenim čokoladicama ili planetima. Radi se o nadzoru poljoprivrednih resursa i odnosi se na program koji je 1993. godine uspostavio Odjel poljoprivrede i ruralnog razvoja Evropske komisije, zajedno sa Zajedničkim istraživačkim centrom, Odjelom za znanstveno istraživanje.

Cilj MARS projekta je korištenje satelitske tehnologije daljinskog senzora za praćenje usjeva, predviđanje prinosa, praćenje vremenskih pojava koji bi mogli utjecati na poljoprivrednike (i širi utjecaj klimatskih promjena kao cjeline) te praćenje bioraznolikosti poljoprivrede. Sve je to uredno sažeto u redovitim MARS biltenima koji pružaju bogatstvo informacija poljoprivrednicima, trgovcima i analitičarima o očekivanjima u Evropi, ali i šire.

Satelitske tehnologije u borbi sa klimatskim promjenama

Satelitska tehnologija koja se koristi za MARS sve više pomaže evropskim kreatorima politike da odgovore na globalni izazov klimatskih promjena, što ima dalekosežnije posljedice od suša, poplava i drugih ekstremnih vremenskih uslova koji utječu na poljoprivrednike.

Broj toplinskih valova (MARS bilten)

U prvoj polovici 2017. godine mnoge su evropske zemlje pogođene ovim nepovoljnim klimatskim uslovima, od suše do jakih kiša, ovisno o regiji. To je imalo značajan utjecaj na usjeve i mnoge poljoprivrednike je stavilo pod ekstremne financijske pritiske. Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije postoji kako bi pomogla u takvim okolnostima, s tim da svaka nacionalna vlada može poljoprivrednicima u teškoćama dati predujam godišnjeg plaćanja, ako to okolnosti opravdavaju. To je bio slučaj za 15 različitih zemalja EU ove godine, a podaci koje je dao MARS, ilustrirajući klimatske uslove u prvom dijelu godine i njihov utjecaj na usjeve, bio je značajna komponenta u ovom procesu donošenja odluka. To je omogućilo Komisiji da vrlo brzo reagira na pozive nacionalnih vlada kako bi im se omogućilo da podržavaju svoje poljoprivrednike te pruže potporu poljoprivrednicima kojima je to bilo potrebno.

Primjere MARS biltena o količini oborina, usjevima, toplinskim valovima pogledajte u galeriji ispod teksta.

Osim reagiranja na krizu, podaci sa satelita također mogu pomoći u procjeni politika. Zajednička poljoprivredna politika osmišljena je kao potpora poljoprivrednicima u njihovom poslovanju, ali se poljoprivrednici moraju pridržavati različitih strogih uslova koji su uglavnom povezani s mjerama za smanjenje utjecaja poljoprivrede na okoliš, biološku raznolikost i prirodne resurse, kako bi se osiguralo normalno zdravlje životinja i biljaka i korištenje zemljišta.

S više od 22 milijuna ljudi koji rade u poljoprivrednom sektoru u EU, pitanje je da li su ti uslovi adekvatno zadovoljeni i da li oni imaju željeni učinak u zaštiti okoliša i biološke raznolikosti. Satelitski nadzor, zajedno sa sofisticiranim softverom i stručnim znanjem, može pomoći u procjeni utjecaja pravila te pomoći da se buduća pravila mogu učinkovitije odraziti na razvojne izazove klimatskih promjena i gubitak bioraznolikosti.

Satelitska tehnologija pridonosi transparentnosti tržišta

Poljoprivreda je složeno zanimanje, s mnogo čimbenika (kao što je vrijeme) koji otežavaju predviđanje i koje drži poljoprivrednike u stalnoj neizvjesnosti. Sateliti također mogu pomoći u tom smislu, pomažući analitičarima da imaju jasniju sliku o tome kako će se ukupni poljoprivredni sektor vjerojatno razvijati i dajući poljoprivrednicima jasniju predodžbu o tome što očekivati.

Dajući podatke o prognozama prinosa, naglašavajući potencijalna ugrožena područja i dajući pregled razvoja glavnih usjeva, MARS nudi veću transparentnost na tržištu. Objavljene u biltenu, ove informacije dostupne su svima, uključujući operatore na svim razinama lanca opskrbe hranom. Za određene tržišne sektore informacije se također prikazuju na prikladnim nadzornim pločama za sveobuhvatan pregled cijena i proizvodnje.

Stalni razvoj

MARS je usluga koja se stalno razvija i koja će i dalje igrati značajnu ulogu u evropskoj poljoprivredi još dugi niz godina. Najnoviji razvoj je MARS Explorer koji predstavlja novu e-uslugu koja korisnicima interneta omogućuje praćenje vremenskih uslova i usjeva u gotovo realnom vremenu u cijeloj EU.

Glavni razvoj u usporedbi s prethodnim uslugama jest taj što će to omogućiti znatno veći skup podataka na znatno višoj frekvenciji.

Izvor: ec.europa.eu, Foto: 3DSculptor/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete