Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u EU poljoprivredi
  • 02.01.2018. 15:00

Budućnost ZPP-a: Gdje su žene?

Zadnjih godina raste broj poljoprivrednih gospodarstava koje vode žene. Najnoviji dostupni podaci govore da u prosjeku s oko 30% gospodarstava diljem EU upravljaju žene te da su izuzetno aktivne na farmama.

Foto: Wavebreak Media Ltd/bigstockphoto.com
  • 123
  • 8
  • 0

Dok je poljoprivreda, kao i mnoga druga zanimanja, i nadalje pretežno u domeni muške populacije, raste broj poljoprivrednih gospodarstava koje vode žene. Najnoviji dostupni podaci (iz Eurostata, 2013.) govore da u prosjeku s oko 30% gospodarstava diljem EU upravljaju žene no podatak je to koji krije prilično velike razlike između pojedinih zemalja, primjerice, u Nizozemskoj je to nešto više od 5% te oko 47% u Litvi, piše Evropska komisija.

Poticajno je da udio ženskih poljoprivrednika raste, iako polako: 2005. godine oko 27% poljoprivrednih gospodarstava EU-28 bilo je u vlasništvu žena, a najveći dio rasta proizlazi iz proširenja EU od 2004. godine, a zemlje članice istočno, općenito imaju tendenciju da imaju više gospodarstava u vlasništvu žena nego one na zapadu.

Output po gospodarstvu bio 12.000 eura

Prosječna veličina gospodarstva kojima upravljaju žene je 6,4 hektara, manje od polovice od 14,4 ha od gospodarstava kojima upravljaju muškarci. U pogledu outputa po gospodarstvu, on je kod žena također znatno niži od svojih muških kolega: nešto manje od 12.000 eura u 2013. godini u usporedbi s gotovo 40.000 eura. To odražava činjenicu da poljoprivrednice upravljaju s daleko manje zemlje - 12% , dok muškarci s 61% (preostalih 27% zemljišta imaju pravne osobe, kao što su tvrtke). Ove varijacije znatno su manje izražene u novijim zemljama EU, gdje je prosječna farma koju vode žene oko 3,4 ha u usporedbi s 6 ha kakve vode muškarci.

Evropski poljoprivredni sektor dominira starijom populacijom, a to je svakako istina kada se radi o ženama poljoprivrednicama. Podaci pokazuju da su samo 4,9% poljoprivrednika ispod 35 godina žene, u usporedbi s 6,4% za muškarce. Ipak, na drugom kraju ljestvice, većina poljoprivrednika preko 65 godina su zapravo žene, i to 40% u usporedbi s 27,6% za muškarce.

No, iako su ove brojke jasno istaknule da su upravitelji gospodarstava još uvijek uglavnom muškarci, podaci također pokazuju da su žene izuzetno aktivne na farmama, bilo na obiteljskim gospodarstvima (skoro 40%) gdje su radnici žene ili kao redoviti radnici na farmama (nešto više od 37%).

Potpora EU za žene u ruralnim područjima

Što EU može učiniti kako bi potaknula više žena da odaberu poljoprivredu kao zanimanje?

Većina mjera koje podupire ili financira Evropska unija ima za cilj da privuče zanimanje za poljoprivredu za oba spola, zapravo, potpora dohotku poljoprivrednicima, posebna podrška za mlade poljoprivrednike te suvremene tehnike uzgoja, uz pomoć satelita i robota, također poljoprivredu čine privlačnom za oba spola.

I politika za ravnopravnost spolova također se bavi programima ruralnog razvoja koji se financiraju kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku. Naime, zemlje EU-a dužne su analizirati položaj žena u ruralnim područjima i uzeti u obzir rezultate ove analize prilikom izrade programa ruralnog razvoja.

Foto: Wavebreak Media Ltd/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

48


Glasova: 20

Da 41,7%

Glasova: 21

Ne 43,8%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,6%

Pregled ankete

Pregled ankete