Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 27.11.2017. 19:00

Brži internet za 18 miliona stanovnika u selima?

Svega 40% seoskih domaćinstava u EU ima dobar pristup internetu. Evropska komisija želi to promijeniti.

Foto: geralt / Pixabay
  • 144
  • 10
  • 0

Evropska komisija je pokrenula projekat "The European Broadband Competence Offices Network", koja će se baviti unapređivanjem internet veze u ruralnim pordučjima. Naime, pet točaka plana ima za cilj popraviti situaciju u ovoj oblasti, jer svega 40% seoskih domaćinstava ima dobar pristup internetu.

"Svi stanovnici Evropske unije trebali bi imati korist od interneta brzog protoka. To ipak u ruralnim područjima nije slučaj, jer su manje privlačna investitorima. Zbog toga ćemo u ovoj sferi podržati 18 miliona stanovnika sela do 2020. godine", stoji u zajedničkom saopćenju.

Pet točaka za razvoj interneta na selu

Alati koji će biti spremni sredinom sljedeće godine ubrzat će ovaj proces i olakšati investicije. Ideja je da sela ostanu održiva i snažna, kao i da se smanji pritisak sa gradova. Paket je zasnovan na pet točaka, od čega je prva bila pokretanje samog projekta (BCOs). Na osnovu njega će se prikupljati podaci i povezivati svi činitelji važni za ovu temu.

Druga tačka je raspoređivanje misija, koje će činiti stručnjaci iz Komisije, po državama i regionima koji imaju slab internet. Pružat će se tehnička podrška i utvrđivati financijski i administrativni problemi, do juna 2018. godine.

Uporedo će se definisati i zajednička metodologija, do aprila sljedeće godine. Ona će se koristiti za planiranje, izvještavanje i praćenje investicija. Do istog termina će se ova tema postaviti i kao prioritetna u okviru investicijskih fondova.

Mart 2018. godine će donijeti vodič, koji će pomoći lokalnim samoupravama u ovom zadatku.

Foto: geralt / Pixabay


Izvori

AgPress


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete