Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protiv navodnjavanja
  • 27.03.2023. 15:00

Brutalno na protestima protiv navodnjavanja u Francuskoj

U Francuskoj se planira izgradnja 16 megabazena za navodnjavanje. Proteklog vikenda na polja je izašlo 30.000 demontranata. Nakon sukoba s policijom, pet osoba je u kritičnom stanju

Foto: Facebook/Les soulèvements de la terre
  • 82
  • 55
  • 0

Hiljade ljudi u Francuskoj, protivi se planovima za izgradnju velikog rezervoara vode u svrhu navodnjavanja. Protekle subote se prema lokalnim vlastima okupilo 6.000 demontranata, a prema organizatorima, među kojima su i poljoprivrednici, na mjestu budućeg bazena Sainte-Soline je bilo 30.000 ljudi, piše FranceBleu.

Demonstranti su, uprkos zabrani okupljanja bili naoružani pirotehnikom, molotovljevim koktelima i sličnim, a policija ih je pokušala rastjerati suzavcima, vodenim topovima, ali i vatrenim oružjem. 

Gotovo 40 povrijeđenih

Sukob je bio vrlo brutalan i dramatičan, a nakon svega je njihova žandarmerija izvijestila o 28 povrijeđenih policajaca, sedam demonstranata i dva novinara. Među njima su dva policajca i tri demonstranta u kritičnom stanju. 

Organizatori protesta, kolektiv "Bassines non merci", pokret Soulèvements de la Terre i Konfederacija seljaka protive se izgradnji megabazena koji se smatraju nužnima za navodnjavanje usjeva budući da Francusku već godinama pogađaju velike suše.

Pogoduje se samo velikima? 

To su otvoreni rezervoari vode čije je dno nepropusno, a veličina im može doseći 10 hektara, odnosno 10 nogometnih igrališta. Ne napajaju se kišnicom, već pumpama smještenima u tlu, tačnije u površinskim podzemnim vodama, na dubini oko deset metara. 

Planirana je izgradnja njih 16, u slivu rijeke Sèvre Niortaise, a kako bi se osiguralno navodnjavanje 230 farmi. Protivnici smatraju da se njihovom izgradnjom pogoduje samo velikim proizvođačima žitarica koji su uglavnom okrenuti izvozu dok se male potpuno zanemaruje. 

Među demonstrantima su bili i farmeri

Pored toga, navode da je besmisleno isprazniti podzemne vode, pohraniti ovaj visoko vrijedan resurs u prostor gdje će isparavati i prije nego se bude koristila za navodnjavanje usjeva. 

Naglašavaju i da niko nije pitao stanovnike tog departmana o izgradnji budući da se radi o vodi koji oni koriste i za piće. 

Poljoprivrednici podnijeli tužbu

S druge strane, poljoprivrednici se, kako piše l'Opinion, trude što bolje mogu obaviti posao oko oko ovoga projekta. Neki su u mješovitom uzgoju, neki u organskom. Kažu kako im je muka od toga da ih se smatra zagovarateljima agroindustrije. Iscrpljeni su, žale se na prijetnje koje dobivaju, traumatiziranu djecu koju ne smiju odvesti na svoja polja.

Podnijeli su i tužbu, za degradaciju i moralno uznemiravanje. "Činimo sve što možemo. Dijalog smo započeli, ali s pištoljem uperenim u glavu je teško.

Fotografije s protesta koje su objavili na Facebook stranici pokreta Les soulèvements de la terre, pogledajte u galeriji. 


Fotoprilog


Tagovi

Protivnici navodnjavanja Navodnjavanje velikih farmi Francuska Prosvjedi Prosvjedi u Francuskoj Ozlijeđeni


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete