Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 24.11.2022. 15:00

Brodovi s poljoprivrednim proizvodima na čekanju, a kako stoje cijene žitarica?

Čak 82 plovila koja mogu izvesti oko 1,9 miliona tona hrane, čekaju dozvolu za ulazak u ukrajinske luke, a 30 inspekciju u turskim teritorijalnim vodama. Za to vrijeme cijene žitarica na berzama uglavnom padaju, osim jedne

Foto: Depositphotos/S_Razvodovskij
  • 40
  • 24
  • 0

Četiri broda sa suncokretom, ječmom i pšenicom napustila su ukrajinske luke u srijedu, izvještava Zajednički koordinacijski centar (JCC). Prevoze ukupno 126.311 tona žitarica i druge hrane u sklopu koridora za žitarice kojim se one izvoze preko Crnog mora.

Dva su broda, s 1.500 tona suncokreta te 18.100 t pšenice uplovila u Tursku. U Francusku će pak biti isporučeno 40.711 t suncokreta, a u Španiju 66.000 t ječma, prenosi Interfax.

Osim toga, brod koji je u srijedu prošao pomorskim humanitarnim koridorom u sklopu inicijative, s teretom ide prema ukrajinskoj luci.

Više od 110 brodova u zastoju

No, JCC napominje da čak 82 plovila za suhi teret, koja mogu izvesti oko 1,9 miliona tona hrane, čekaju dozvolu za ulazak u ukrajinske luke, a 30 ih čeka inspekciju u turskim teritorijalnim vodama kako bi nastavili put prema svojim odredištima.

"Do 23. novembra ukupna količina žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda izvezenih iz tri ukrajinske luke iznosi 11.853.507 tona. Ukupno je 970 brodova imalo dopuštenje za kretanje: 479 za dolazak u ukrajinske luke i 491 za odlazak iz njih", navode u JCC. 

Odesa je jedna od tri luke koja je u funckiji (Foto: Depositphotos/sarymsakov)

Tri su luke preko kojih se vrši ovaj transport, Odesa, Chornomorsk i Pivdenniy, a Ukrajina traži da se doda i luka Mikolajiv. No, to će biti moguće tek nakon deokupacije poluotoka Kinburn spit, a što je prolongirano zbog oslobađanja Hersonske kao i preostalog dijela Mikolajivske oblasti, piše APKInform. Za sada je zbog mogućih topničkih prijetnji od strane Rusije opasno ploviti tim putem.

Kako stoje cijene žitarica? 

Bez obzira na ove zastoje, cijene žitarica na berzama uglavnom padaju - osim pšenice na francuskoj berzi terminskih ugovora Matif. Naime, pšenica s ugovorenom isporukom u decembru je u utorak na Matif-u poskupila 0,8 posto i košta 333,50 EUR/t, a u odnosu na prethodnu godinu kotacije su porasle za 7,9 posto, navodi farmer.

Pogledajte kako stoje cijene pšenice na spot tržištima: 

Cijena kukuruza na toj je berzi u martovskom ugovoru pala je 0,2 posto i iznosila 306,00 EUR/t što je pak rast za 19,5 posto u odnosu na 2021. 

Pšenica na čikaškoj terminskoj berzi CBOT je u decembarskom ugovoru pala za 1,0 posto i iznosila je 290,82 USD/t što je pad od 6,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Cijena kukuruza s decembarskim ugovorom o isporuci na toj je berzi pala 0,4 posto i iznosila je 258,55 USD/t što je pak u odnosu na 2021. rast od 13,9 posto. 


Tagovi

Koridor za žitarice Tržište žitarica Cijene žitarica Brodovi u zastoju Ukrajinske luke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.