Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 27.10.2018. 11:00

Brexit ubija: Poskupjet će hranu, ali i povećati mortalitet na Otoku?

Brexit vodi lošijoj prehrani, skuplja hrana ugoržava zdravlje, a sve može rezultirati porastom mortaliteta od 0,9 posto, upozorava studija Sveučilišta Oxford.

Foto: Bigstockphoto/Adrian Today
  • 87
  • 7
  • 0

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ili, popularnije, Brexit, utjecat će na kvalitetu prehrane, sadržaj tanjura, njegovu cijenu, a u konačnici i na zdravlje, tvrdi Marco Springmann sa Sveučilišta Oxford. Prehrambeni rizici nisu zanemarivi i mogu rezultirati s 5.600 statistički neplaniranih, preranih smrti (to je statističarima svaka ispod 70-e godine) - ili porast mortaliteta od 0,9 posto. Jer, slaba prehrana je druga na popisu uzročnika preranih smrti, nakon duhana.

S Brexitom neizostavno će poskupjeti hrana. Procjena je da će poskupljenje pogoditi skoro sve namirnice. Najviše će se to osjetiti na povrću, voću i orašastim plodovima - bitnima za dobro zdravlje, upozorava studija koja ističe da će poskupljenje značiti, u scenariju “tvrdog“ razlaza, porciju voća tjedno manje po svakom stanovniku Otoka. Odnosno, usklade li stavove do “mekanog“ Brexita, pola porcije. Da, i ovako se računaju posljedice rastave braka Velike Britanije i EU.

Prehrambeni rizici su najsnažniji kod raka, bolesti krvožilnog sustava i moždanog udara, a koje su vezane uz ograničenu prehranu voćem i povrćem. Velika Britanija naglašeno je ovisna o uvozu hrane. Koristeći uobičajene vladine parametre, studija je izračunala i koliko će pogoršano zdravlje koštati nacionalni sustav zdravstvene zaštite. Tvrdi, Brexit će opteretiti fondove sa 700 miliona eura godišne, a njegova blaža varijanta upola manje. Ili, 0,3 do 0,6 BDP-a.

Morat ćemo odustati od ambicije politike jeftine hrane“, upozorili su predstavnici poljoprivrednika. “Žele li građani nastaviti uživati postojeće visoke standarde kvaltete, naravno evropske, morat će platiti daleko više za to. Jer, politika jeftine hrane značit će propast za naše poljoprivrednike i istovremeno donijeti proizvode niže kvalitete“.

Detalji Brexita još nisu ni jasni ni poznati. Uglavnom se barata scenarijima “tvrdog“ razlaza čime se Ujedinjena kraljevina vraća na tarife Svjetske trgovinske organizacije ( WTO ) koje su više od postojećih te “mekog“ Brexita s novim trgovinskim sporazumom s EU.


Tagovi

Brexit Velika Britanija Hrana


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete