Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Brazila
  • 05.07.2018. 12:30

Brazil - zemlja sa gotovo 300 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Primiče nam se i četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kakva je poljoprivreda u osam najboljih zemalja? Krećemo s jednom od, kad je u pitanju nogomet, vječnih favorita - Brazilom.

  • 794
  • 94
  • 0

Brazil je najveća država u Južnoj Americi, koja se proteže na čak 8.514.877 km2 površine! Raznovrsnog je reljefa i klime. Čine ga brda, planine, ravnice, visoravni i duga morska obala. Većina teritorija nalazi se između 200 i 800 metara nadmorske visine.

Kada je riječ o klimi, jugozapadna obala i primorje imaju vlažnu i vruću klimu. U višim predjelima ljeta su svježija, a godišnja količina padavina manja. Najmanje padavina ima na sjeveroistoku - od 400-500 milimetara. Amazonska nizija ima ekvatorijalnu klimu i jednolično raspoređene padaline tijekom cijele godine. Iznose oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem dijelu. Zima traje od juna do augusta, s prosječnom temperaturom od 13°C do 18 °C, a ljeto od decembra do februara s temperaturama iznad 30 °C. U ostalom dijelu godine temperature se kreću do 25 °C.

Ova zemlja ima gustu i razgranatu riječnu mrežu, koja je jedna od najprostranijih na svijetu. 

Poljoprivreda u Brazilu

Brazil je zemlja s brzorastućom privredom, u kojoj veliku ulogu imaju prirodna bogatstva zemlje. Jedna od najrazvijenijih grana privrede je poljoprivreda. Obradiva površina se prostire na gotovo tri miliona kilometara kvadratnih! Ratarstvom stočarstvom bavi se oko petine radno sposobnih ljudi. Šumarstvo i ribarstvo su također važne privredne grane, ali puno manje doprinose privredi u odnosu na spomenute dvije djelatnosti. 

Mehanizirana obrada zemlje je rijetka. Traktori i drugi strojevi koriste se uglavnom u južnoj i jugoistočnoj regiji, kao i na zapadnoj granici države. Na sjeveroistoku se na plantažama šećerne trske obrada vrši ručno. Ovdje se nalazi gotovo polovica poljoprivrednih gospodarstava u Brazilu, ali većina je na površini manjoj od pet hektara. Izgrađeni su i veliki sustavi za navodnjavanje, ali ih koristi samo manji broj gospodarstva. Sjeverozapadna regija i amazonsko područje poznati su po šumama, kao i po proizvodnji kakaoa i tropskog voća. U centralnom dijelu nalazi se mnogo pašnjaka. 

Brazil proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe (79%), ali su i veliki izvoznici (21%). Glavni izvozni proizvodi su: kava, sok od naranče, soja, i usoljena govedina. Brazil je poznat i po proizvodnji naranči i šećera. Svi ovi proizvodi se uzgajaju uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje.

Soja
 Soja je tijekom devedesetih godina 20. stoljeća preuzela primat (Foto: Voggacom)

Glavni poljoprivredni aduti Brazila

Kava se najviše uzgaja u saveznim državama Minas Gerais, Espirito Santo, Sao Paula i Parani. Soja je tijekom devedesetih godina 20. stoljeća preuzela primat. Uzgaja se uglavnom u saveznim državama Parana i Rio Grande do Sul. Najveći uvoznici brazilske soje su Kina (78.9% brazilskog izvoza), Španjolska, Tajland i Norveška. Trećina svjetske proizvodnje naranči je u Brazilu - dvostruko više nego što se proizvodi u SAD. Brazil je također vodeći proizvođač grahakukuruzakakaabananarižebiberalukakikirikijačaja duhana

Brazil je globalni lider u proizvodnji šećerne trske. Žanje se više od 600 miliona svake godine. Ona se najviše uzgaja u državama Sao Paulo, Pernambuko, Minas Gerais, Mato Groso, Goias i Parana.

Broj grla stoke premašuje 200 miliona, što Brazil svrstava među vodeće zemlje svijeta. Pašnjaci se nalaze uglavnom u južnim i jugoistočnim dijelovima. Savezna država Rio Grande do Sul je središte mesne industrije. Razvijeno je i peradarstvo, čiji su proizvodi također namijenjeni izvozu. 

Šumarstvo i zaštita životne sredine

Šume pokrivaju oko 3/5 površine Brazila, a to je otprilike između 1/6 i 1/7 ukupne površine pod drvećem na svijetu. Proizvodnja drveta je najintenzivnija na jugu i jugoistoku. Ovdje se nalaze velike plantaže eukaliptusa. Drvo s plantaža se koristi za proizvodnju celuloze i papira. 

Brazilci svake godine spaljuju ogromne površine šuma, s ciljem da se stvore pašnjaci, oranice i naselja. To dovodi do niza problema, kao što je emisija plinova s efektom staklenika i drastično smanjenje kisika. Također, uništavaju se prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja. Sve ovo prati i erozija tla, posebno zbog oranja i upotrebe herbicida. Poznavatelji kažu da će održivi razvoj u Brazilu ovisiti o sposobnosti zemlje da intenzivira stočarski sektor i modernizira ratarstvo. Zajednički cilj mora biti smanjenje ekspanzije i eksploatacije prirodnih ekosustava. Zbog toga je sve više u centru pažnje i no till obrada zemljišta.

Malo i o nogometu

Brazil
Englezi su izmisli nogomet, Brazilci ga usavršili (Foto: DasWortgewand)

Kad kažemo nogomet, mislimo Brazil. Ova zemlja je poznata po odličnim nogometašima, ljubavi prema ovom sportu i fanatičnim navijačima. Često se kaže: "Englezi su izmislili nogomet, Brazilci ga usavršili". Brazil je jedini nacionalni tim koji nije propustio nijedno Svjetsko prvenstvo! Šampioni su bili pet puta: 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine. Brazil se trenutno nalazi na drugom mjestu FIFA rang liste, iza Njemačke. Kapetan ekipe koja nastupa u Rusiji je Neymar da Silva Santos Júnior, najplaćeniji igrač svijeta, s angažmanom u Paris Saint-Germainu. Izbornik je Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite. Tim vrijedi nevjerojatnih 927 miliona eura, a sutra će stati nasuprot Belgijaca. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Brazil Poljoprivreda Kava Soja Kukuruz Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 World Cup Russia


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete