Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bratunac
  • 12.05.2018. 12:00

Bratunčani planiraju pokrenuti pogone za preradu voća i mlijeka

Njihovi projekti baziraju se na strateškim privrednim granama koje su osnova razvoja opštine Bratunac, a to su poljoprivreda i turizam.

Foto: Bigstockphoto/VladimirNenezic
  • 481
  • 55
  • 0

Poduzetni povratnici u Bratuncu, koji su se u ovaj grad vratili prije više od desetak godina, ne žele živjeti od humanitarne pomoći, već od svog rada. Misija OSCE-a u BiH podržala je njihovu inicijativu.

Muhamed Suljić u ime te neformalne grupe građana kaže kako njihova imena nisu bitna nego je  bitno to da su povratnici, neformalna grupa te da imaju projekte i ciljeve, navodi Deutsche Welle

"Tu smo već petnaestak godina, živimo u Bratuncu i na sve moguće načine pokušavamo da nam humanitarna pomoć ne bude temelj egzistencije. Osjećamo da mnogo više možemo doprinijeti sebi i sredini u kojoj živimo i da imamo šta ponuditi."

Otvaraju radna mjesta u poljoprivredi i turizmu

Njihovi projekti, kako još ističe Suljić, baziraju se na strateškim privrednim granama koje su osnova razvoja opštine Bratunac, a to su poljoprivreda i turizam. Mi to, dodaje on, ozbiljno radimo i ovih dana pristupamo izradi studije izvodljivosti, a našim projektima planiramo ostvariti otvaranje 64 stalna i 21 sezonsko radno mjesto.

Šira regija Srebrenice posljednjih godina je postala poznata po uzgoju malina u čemu prednjače posebno malinari iz Opštine Bratunac, koji su među najvećim proizvođačima u regiji. Ovdje, ne samo da se uzgaja najviše malina, već su one zbog čiste vode, kao i zraka, najkvalitetnije, tvrde malinari. No, kapaciteta za preradu jagodičastog voća u ovom kraju gotovo da i nema zbog čega se njihovi proizvodi uglavnom prodaju nakupcima i to po jako niskim cijenama

Cilj je otvaranje pogona za preradu voća i mlijeka

"Mi se sa tim stanjem stvari ne slažemo i smatramo da bi smo preradom jednog dijela tog voća i stvaranjem finalnog proizvoda imali mnogo veću korist. Mislim prvenstveno na proizvođače, kooperante i na kraju cjelokupnu društvenu zajednicu. Smatramo da bi samo u naša tri projekta iz poljoprivrede i voćarstva u prvom krugu imali oko 400 kooperanata. Konkretno, to su pogon za preradu jagodičastog voća, pogon za preradu jabučastog voća i pogon za preradu mlijeka, koji bi davali finalne, brendirane proizvode", naglašava Suljić.

Drina je veliki potencijal (Foto: Facebook/Bratunac)

Iz oblasti turizma jedan projekat je kamp i bungalovi sa pratećim sadržajima na obali Drine a drugi bi bio uzvodno od Bratunca sa manjim ugostiteljskim objektom, u vidu centra za sportive na vodi, kao polazna tačka za ribolov, rafnig i vožnju kajaka, a koji nije mnogo udaljen od kampa u kome bi gosti bili smješteni, rekao je još Muhamed Suljić.

Pojedinci se odvikli od rada i privikli na humanitarnu pomoć

"U poratnom vremenu su pojedinci, porodice i udruženja dobivali humanitarnu pomoć. Neki od njih su se odvikli od rada, misleći da će tako stalno biti. Međutim, taj proces je završen, sada se mora živjeti od sopstvenog rada", ističe načelnik Opštine Bratunac Nedjeljko Mlađenović.

"Ova inicijativa je dobra i treba je podržati, ali u rješavanje problema koje ona inicira moraju se uključiti svi nivoi vlasti države i entiteta, pa i nekih međunarodni fondovi i oranizacije. Tako bi se možda mogli riješiti problemi ljudi koji su ovo inicirali", kaže Mlađenović koji smatra i da će Bratunac, kao najveći proizvođač malina u BiH, izgradnjom sistema za navodnjavanje koji bi uskoro trebao biti završen, formiranjem vlastitog rasadnika i izgradnjom protivgradne zaštite, biti jedina opština koja će ispuniti sve uslove za nove investicije.

Mirhunisa Zukić: Povratak u BiH nije završen

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i intergracije u Bosni i Hercegovini također je učestvovala na ovom sastanku, a o samoj inicijativi kaže:

"Čini mi se da je ova inicijativa prva konkretna mjera kako zaustaviti ljude da odlaze iz BiH, prelijepe i raskošne zemlje, koja nudi ovakve blagodati. Mislim da će organizacija koju predstavljam stati uz ove projekte i lobirati privlačenje sredstava  donatora i investitora, jer po tom pitanju imamo ostvarene komunikacije. Mislim da inicijatorima treba ne samo čestitati na inicijativi, već zajedno sa njima treba krenuti u ovakve projekte koji su vrlo konkretni, profesionalni i održivi."

Na novinarsko pitanje da li je povratak u BiH završena stvar Zukićeva kaže: "Povratak u BiH nije završen. To nam govori i činjenica da se BiH zadužila kod Evropske razvojne banke i da je dobila donatorska sredstva, koja u naredne tri godine mora implementirati u oba entiteta i u Distriktu Brčko."

Sastanku je prisustvovao i Emir Hujdurović, predstavnik Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona.

"Veoma pozitivno sam iznenađen ovom inicijativom neformalne grupe građana koja je uspjela da se izdigne iznad svih dešavanja na ovom prostoru i smjelo zakorači u inicijativu pokretanja privatnog biznisa. Njima je sad najpotrebnija ekonomska podrška i mi ćemo podržati njihove prijedloge", rekao je Hujdurović.


Tagovi

Bratunac Povratnici Drina Prerada voća Uzgoj malina Emir Hujdurović Mirhunisa Zukić Nedjeljko Mlađenović Muhamed Suljić Inicijativa građana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.