Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BPK Goražde
  • 11.02.2018. 09:00

BPK Goražde u deficitu sa skoro svim poljoprivrednim proizvodima

Lokalna poljoprivredna proizvodnja ne čini ni 25 posto od ukupnih potreba za poljoprivrednim proizvodima u ovom kantonu te je više od 55 posto obradivih površina neobrađeno. U izradi je Strategija razvoja poljoprivrede BPK Goražde.

  • 202
  • 18
  • 0

U organizaciji Ministarstva za privredu, u Goraždu je ove sedmice održan radno-konsultativni sastanak s predstavnicima lokalnih poljoprivrednika te relevantnih kantonalnih institucija i udruženja na kojem je bilo govora o izradi buduće Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde.

Budući da je cilj resornog ministarstva da se usvoji strategija koja će omogućiti razvoj poljoprivrede na realnim osnovama, istaknuto je da su tokom nekoliko zadnjih mjeseci obavljeni razgovori s poljoprivrednim stručnjacima koji bi mogli iznijeti težinu jednog ovakvog zadatka, a među njima su i direktori sarajevskih zavoda za poljoprivredu i pedologiju Omer Kurtović i Esad Bukalo, prof.dr. Nezir Tanović, kao i šef Odsjeka za ruralni razvoj u Federalnom ministarstvu poljoprivrede Pejo Janjić, pišu na stranicama BPK Goražde.

Ministar Anes Salman izrazio je posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su učešće u izradi Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde prihvatili istaknuti poljoprivredni stručnjaci koji dolaze van ovog kantona, te naglasio da će njihovo učešće biti na dobrovoljnoj osnovi.

Osiguran i terenski pristup

"Ovaj sastanak je na neki način prvi korak gdje će svi relevantni akteri, kao i sami poljoprivredni proizvođači i predstavnici jedinica lokalne samouprave da se upoznaju sa samim konceptom izrade ove strategije. 

U okviru tog koncepta bit će osiguran i terenski pristup, gdje će naša služba, kao i naši eminentni profesori koji će učestvovati u izradi strategije, na samom terenu identificirati sve ključne pretpostavke, odnosno prepoznati moguće potencijale za privrednu proizvodnju i predvidjeti mjere koje će dovesti do unaprjeđenja unutar ove oblasti", kazao je resorni ministar.

Deficit skoro svih poljoprivrednih proizvoda

Kako je tokom prezentacije planiranih aktivnosti istakao prof.dr. Nezir Tanović, kao polazna osnova uzeta je činjenica da na prostoru BPK Goražde postoji deficit skoro svih poljoprivrednih proizvoda koji uz smanjen broj stanovništva u ruralnim područjima, te nisku produktivnost u poljoprivredi, predstavlja najveći problem u jačanju poljoprivrede na ovom prostoru.

Kao dokaz tome naveden je podatak da lokalna poljoprivredna proizvodnja ne čini ni 25 posto od ukupnih potreba za poljoprivrednim proizvodima u ovom kantonu te da je više od 55 posto obradivih površina neobrađeno.

Strategija će pružiti smjernice

Cilj je, kako je istakao Tanović, da se kroz saradnju s poljoprivrednim proizvođačima u svim mjesnim zajednicama, kao i svima ostalima koji čine neizostavnu kariku u ovom procesu, pripremi objektivna i realna strategija koja će pružiti prave smjernice za razvoj poljoprivrede u ovom kantonu.

Foto: Pixabay/ulleo


Tagovi

Strategija razvoja poljoprivrede BPK Goražde Goražde Anes Salman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.