Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trebinje
  • 30.01.2024. 16:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Božo Vlačić nakon afrodizijaka dobio novu ideju - gradi prvu Smokvoteku

Prva Smokvoteka na prostorima bivše Jugoslavije trebala bi biti otvorena u aprilu u Trebinju.

Foto: Božo Vlačić
  • 137
  • 8
  • 0

Sjećate li se Bože Vlačića iz Trebinja o kojem smo pisali lani, a sve simpatije čitalaca pobrao je svojim afrodizijakom koji je pripremio za penzionere, ali ga mahom grabi omladina. Gazdinstvo Vlačić, egzistira više od dva stoljeća u Trebinju, a godinama se bave proizvodnjom i preradom smokve.

Paleta njihovih proizvoda je široka pa osim prerađevina od smokve i sadnica, oni prerađuju i lista. Svježe i sušene smokve, likeri, džemovi, slatko, rakija, vino, sirće, brašno samo su dio ponude koju Božo pravi od ovog mediteranskog voća. Već ove godine njegovi proizvodi moći će se naći na jednom mjestu u Trebinju. 

"To je objekat skoro u centru grada, koji je urađen 1989. godine, sada to adaptiram. Tu sam do sada radio preradu, nju ću sada prebaciti kući u objekat, a ovdje će biti Smokvoteka, gdje će posjetioci moći degustirati moje proizvode", kaže Božo za Agroklub i dodaje da će u objektu biti 60 sjedećih mjesta za posjetioce. 

Ima spremne proizvode za Smokvoteku

Bit će ovo prva Smokvoteka na prostorima bivše Jugoslavije. Sastojat će se od skladišnog dijela, sale za degustaciju i prodajnog objekta. Za posjetioce će biti otvorena čim okonča radove, koje ne koče finansije iako ulaže isključivo vlastita sredstva. 

"Nije do para nego ne možeš u Trebinju sada naći majstore. Promijenio sam instalacije, sad treba majstor da mi radi pod i uređenje. Trebalo bi biti sve gotovo do četvrtog mjeseca", najavljuje Božo i kaže da proizvoda već ima dovoljno. 

Uskoro će, kaže nam, u Beograd na sajam, a sprema se i za Mostar. Ima ponuda i za izvoz, ali o tome još za javnost ne želi govoriti.  


Tagovi

Smokvoteka Božo Vlačić OPG Vlačić Prerada smokava Svježe smokve Sušene smokve Džemovi Brašno od lista smokve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.