Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u BiH
  • 14.05.2019. 10:00

Borba s poplavama trajala cijelu noć - najgore u USK

Najnovija vijest je kako vodostaj Sane i Une raste, a opada nivo Vrbasa i Vrbanje. No, noćas je nabujala Vrbanja odnijela privremeni pješački most u Čelincu pa su se u 22.10 oglasile i sirene za uzbunu.

Foto: Facebook/Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • 133
  • 31
  • 0

Gotovo na samu godišnjicu nemilih poplava koje su prije pet godina zadesile BiH, u nekim dijeliovima naše zemlje, posebno na sjeveru zemlje, ponavlja se sličan scenarij koji ulijeva strah i nelagodu.

Proglašeno stanje prirodne nesreće 

Najnovija vijest je kako vodostaj Sane i Une raste, a opada nivo Vrbasa i Vrbanje. No, noćas je nabujala Vrbanja odnijela privremeni pješački most u Čelincu pa su se u 22.10 oglasile i sirene za uzbunu. 

U Tešnju je proglašeno stanje prirodne nesreće, a u Matuzićima naređena evakuacija. U Bihaću je sinoć i jutros poplavljeno šest kuća i jedna garaža. 

U Cazinu je došlo do izlijevanja Mutnice i za sada je, kako piše RadioSarajevo.ba, poplavljeno samo poljoprivredno zemljište. No, treba napomenuti kako se ova rijeka sinoć opasno približila maksimalnom vodostaju zabilježenom 12.05.2014. koji je tada iznosio 342 cm. Sinoć, točnije, u 19 sati, vodostaj Mutnice dosegao je 340 cm, piše Cazin.net.

Vodostaji na ostalim rijekama su u porastu ali su još uvijek ispod kritičnih nivoa, kazali su iz FUCZ u kojem su se noćas najviše aktivirali u Sanskom Mostu gdje su pripadnici FUCZ-a uz pomoć građana cijelu noć stotinama vreća branili grad, no, voda je ipak oko tri sata probila nasipe, na putu prema naselju Šehovci i poplavila nekoliko kuća. 

Vodostaj Bosne u Doboju je u opadanju. 

Žuti alarm izdan za sjever zemlje

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Banja Luke, Bihaća, Prijedora i Tuzle gdje se i danas očekuju mjestimično obilnije padavine 20-40 mm po m2

"Padavine bi trebale postepeno jenjavati na većem prostoru naše zemlje, mada na istoku može još uvijek biti padavina. Mislim da smo s glavnim udarom završili u jutarnjim satima i nakon ovog dana polako ide primirje kojim će se atmosfera koliko-toliko smiriti. Bit će malo lokalnih pljuskova, a od vikenda očekujemo poboljšanje vremena", rekao je za Radiosarajevo.ba Nedim Sladić meteorolog amater. 

Budite solidarni s drugima

Udruženje poljoprivrednika FBiH jutros je na svojoj FB stranici svojim članovima uputilo ovu vijest: "Kako vidimo i čujemo da u pojedinim područjima poplave prave velike štete kako na stambenim objektima tako i na poljoprivrednim objektima i poljima. Znamo kako to ide sa pomoći od države tako da ovim putem molim sve vas da pomognete jedni drugima. Problem je posebno izrazen u Unsko-sanskom kantonu."

Osim toga, objavili su i video snijega koji trenutno pada na Vlašiću. 


Tagovi

Poplave u BiH Vodostaj Sana Una Mutnica Žuti meteoalarm Nedim Sladić Solidarnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]