Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 13.10.2021. 07:30

Blokirali tvornicu gnojiva - visoke cijene razbjesnile poljske poljoprivrednike

Glavni pokretač masovnih prosvjeda Michał Kołodziejczak naglašava da je skandalozno da tvrtke u državnom vlasništvu tako opterećuju džepove poljoprivrednika.

Foto: Depositphotos/chungking (ilustracija)
  • 167
  • 50
  • 0

Kako su i najavili, deseci pristaša organizacije Agrounia u Poljskoj, blokirali su u ponedjeljak ujutro vrata državne tvornice za proizvodnju gnojiva Anwil u znak protesta protiv drastičnog povećanja cijena ovog repromaterijala.

Kako piše farmer.pl, čelnik ove organizacije, ujedno i glavni pokretač masovnih prosvjeda, Michał Kołodziejczak na samom je početku akcije rekao da je skandalozno da tvrtke u državnom vlasništvu tako opterećuju džepove poljoprivrednika. Poručio je da ako farmeri u ovom trenutku ne reagiraju, to će značiti da se slažu s odlukom da im se oduzme posljednji novac s gospodarstava koja ionako već propadaju.

U snimci objavljenoj na Facebooku ovaj je mladi poljoprivrednik i aktivist rekao kako su u posljednjim danima velike količine gnojiva izvezene iz pogona Anwila u Włocławeku i to u skladišta izvan zemlje. Tvrdi da ova državna tvrtka ne isporučuje gnojivo domaćim poljoprivrednicima, već prvo ispunjava inozemne ugovore. Osim toga, izjavio je da je uoči prosvjeda tvrtka svoje radnike poslala kući na dva dana.

"Kako političari ne bi ispunjavali svoje ambicije na račun građana, bit ćemo na oprezu i zauzeti se za normalan život", napomenuo je Kołodziejczak. 

Nakon 12 sati blokade tvornica neće imati gdje skladištiti

Poljoprivrednici se boje da će visoke cijene ovog repromaterijala rezultirati padom proizvodnje hrane i njezinim većim cijenama za potrošače. "Zato ćemo učiniti sve da niti jedan kilogram umjetnog gnojiva ne ode izvan poljskog tržišta", poručili su prosvjednici.

Iz Anwila su u svom priopćenju upozorili da se zbog blokada poljoprivrednika gnojivo ne može transportirati u ostala skladišta, već će se morati čuvati u samoj tvornici. Kako su pojasnili, propisima su ograničene količine za pohranu unutar proizvodnog pogona, a ti će kapaciteti biti popunjeni nakon 12 sati blokade. Nakon toga tvornica će morati prekinuti proizvodnju, što će rezultirati višemilijunskim gubitcima.

Nadalje, predstavnici ove tvrtke naglašavaju da cijene ovise o stanju na svjetskom tržištu i to ponajviše visokim cijenama plina koji čini čak 70 posto troškova proizvodnje gnojiva.

U trenutnoj situaciji, sve više međunarodnih tvrtki u industriji gnojiva prisiljeno je smanjiti ili čak obustaviti rad u svojim pogonima.

Pogledajte kako je izgledao prosvjed:


Tagovi

Poljska Prosvjedi Cijene Gnojivo Izvoz Michał Kołodziejczak Cijena gnojiva Cijena repromaterijala


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete