Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezervat Uvac
  • 26.12.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Bjeloglavog supa ubilo jato gavranova?!

Iznemoglog lešinara u letu je opkolilo jato gavranova i napalo, a uginuo je ubrzo poslije pada na tlo. On je drugi uvački sup koji je stradao za kratko vrijeme.

Foto: Željko Dulanović
  • 293
  • 19
  • 0

Dvadesetak dana nakon Dobrile, stradao je još jedan bjeloglavi sup sa Uvca. Mještani Vigošte kod Arilja nisu uspjeli spasiti lešinara koji je iznemogao doletio u atar njihovog sela, a akcija bi vjerojatno i urodila plodom, da se na orla nije ustrijemilo jato gavranova.

Vigošte je zračnom linijom udaljeno svega 25 kilometara od Specijalnog rezervata prirode "Uvac", pa nije rijedak slučaj da bjeloglavi sup zaluta u ovo selo. Međutim, ptica koja se prošlog vikenda spustila na jedan od krovova izgledala je iznemoglo zbog čega je vlasnik kuće alarmirao predstavnike lokalnog Ekološkog udruženja "Rzav", a ovi rendžere Rezervata "Uvac" i ornitologe iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Jato gavranova opkolilo orla

Ekolozi koji su ubrzo iz Arilja stigli u Vigošte, zatekli su bjeloglavog supa 150 metara od kuće iz koje im je stigao poziv. "Dok smo čekali da stignu rendžeri kako bi preuzeli iznemoglu pticu, bjeloglavi sup se zbog nečeg uznemirio i na jedvite jade poletio," priča Nataša Milivojević, predsjednica Ekološkog udruženja "Rzav".

Međutim, ubrzo pošto se bjeloglavi sup vinuo pod oblake, uslijdio je napad. A ono što se potom događalo na nebu iznad njih, mještani kažu da su prvi put vidjeli. "Iznenada se pojavilo jato gavranova koji su u letu opkolili orla i napali. Napadali su kao izgladnijeli vukovi na stado i besomučno ga udarali. Bila je to po mnogo čemu neravnopravna borba, ali nije bilo nikakve šanse da pomognemo bespomoćnoj ptici," priča mještanin Miroslav Ćirković.

Mještani sela se uključili u potragu za ranjenom pticom

Savladan slabošću i kljucanjem gavranova, bjeloglavi sup je pao s velike visine na tlo. U potragu za njim, koja je odmah počela, uključili su se mnogi mještani, a ptica je pronađena u susjednom selu Pogledi. Bila je živa, ali je koji trenutak kasnije uginula. 

"Zbog čega je ptica zanemoćala nad ariljskim krajem, još nije poznato. Da li je riječ o trovanju ili nečemu drugom, pokazat će obdukcija," kažu u poduzeću  Rezervat "Uvac", koje se stara o ovom prirodnom dobru.

U potragu za bjeloglavim supom uključili su se mnogi mještani

Kako smo već pisali, početkom decembra na čudan način stradala je i mlada ženka bjeloglavog supa po imenu Dobrila. Nakon dvodnevne potrage, rendžeri su njeno beživotno tijelo pronašli zaglavljen između četiri stabla graba, na nepristupančom terenu u liticama Orlovice, nedaleko od gnijezda u kome se ispilila početkom prošle godine. Dobrila je postala poznata nakon što je na svom prvom letu zalutala čak u Tursku odakle je proljetos vraćena u zavičaj avionom.  

"Kako se radi o mladoj ptici, pretpostavljmo da se Dobrila zbog neiskustva nije uspjela prije mraka vratiti u gnijezdo. Kako bjeloglavi supovi ne vide u mraku, promašila je gnijezdo prilikom sletanja. Litice Orlovice, u kojima se gnezde ove ptice, obraslo je šibljem i niskim rastinjem, a Dobrilu smo našli doslovno  zaglavljenu između četiri drveta, kao u kavezu," priča rendžer Stevo Radovanović iz Rezervata "Uvac".

Uginula Dobrila, ženka bjeloglavog supa

Uvac - najbrojnija kolonija bjeloglavih supova u ovom dijelu Evrope

Smrt dvije mlade ptice za veoma kratko vrijeme, nije ništa neobično, kažu u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac". Ovo zaštićeno prirodno dobro zahvata oko 7.500 hektara na granici između Nove Varoši i Sjenice. Stanište je najbrojnije kolonije bjeloglavih supova u ovom dijelu Evrope koja broji oko 500 ptica.

"Studije kažu da svega deset odsto mladunaca bjeloglavog supa doživi polnu zrelost koju ove ptice stiču u petoj godini života. Najviše njih strada do treće godine, a razlozi su mnogobrojni. Neki ptići izgube visinu na svom prvom letu i utope se u jezerskoj vodi, drugi stradaju u žicama dalekovoda, od trovanja ili završe u čeljustima predatora," kaže Radovanović.


Tagovi

Bjeloglavi sup Lešinari Uvac Rezervat prirode Gavranovi Ptice Dobrila Miroslav Ćirković Stevo Radovanović Nataša Milivojević


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete