Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bužim
  • 21.09.2023. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bužim

Bjeloglavi sup ponovo u BiH, nakon više od dvije godine

Već više od dvije i po godine u našoj zemlji nema niti jednog bijelog supa. Naime, posljednji koji je bio u Bosni i Hercegovini nazvan Luka uginuo je početkom 2021. godine

Foto: AK grafika
  • 345
  • 97
  • 0

Nesvakidašnja vijest danas stiže iz Bužima, gdje je član Lovačkog društva "Lovac" na svom imanju na području Radoča uočio bjeloglavog supa. Lovac Mustafa Burzić je uspio fotografirati pticu grabljivicu za koju se pretpostavlja je došla iz susjedne Hrvatske.

"Svakako je ovo informacija o kojoj se treba povesti računa u budućnosti u cilju povratka ove vrste na bh. nebo! Bjeloglavi sup je ptica grabljivica, zakonom zaštićena, a koja, unatoč zaštiti, kontinuiran vodi borbu za opstanak vrste", naveli su iz Saveza lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine.

Već više od dvije i po godine u našoj zemlji nema niti jednog bjeloglavog supa. Naime, posljednji koji je bio u Bosni i Hercegovini nazvan Luka uginuo je početkom 2021. godine u Eko centru Blagaj. Riječ je o lešinaru koji je godinu ranije iz Olova prebačen u kavez za supove u Blagaju u kojem su o njemu dalje brinuli članovi Omladinskog kluba "Novi val". Njima su pripale i najveće zasluge za potpuni oporavak ptice koja je 5. septembra 2020. povodom međunarodnog dana lešinara bila puštena u prirodu, ali se i nakon kraćeg "izleta" vratila u Blagaj te i dalje boravila u istom kavezu.

Prvi pisani podaci o kolonijama bjeloglavih supova u Hercegovini datiraju od 1885. godine. U Hercegovini su se gnijezdile tri odvojene kolonije ovog lešinara. Od 1984.do 1991. godine kroz nesavjesne ekološke incidente, postepeno su nestajale kolonije. Prema pisanju "Novog vala", u Blagaju je došlo do trovanja supova 1991., kada je čovjek, da bi odbranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će ubiti vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.

Naslovna fotografija: Depositphotos/simply/Facebook/SLO BiH


Tagovi

Bijeli sup Grabljivica Lešinar Ptica Bužim Lovci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Krdo divljih svinja u selu Malešići kod Gračanice
Foto: Facebook