Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.12.2017. 13:00

BiH uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

Objavljena je publikacija "Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2017" u kojoj se mogu naći podaci i za proizvodnju u BiH.

Foto: Pixabay/caseylicj
  • 1.439
  • 193
  • 0

Eurostat je objavio publikaciju "Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2017" u kojoj je na 170 stranica predstavljen izbor tematskih podataka. Informacije se odnose kako na Evropsku uniju, njezine države članice, ali su dopunjene (ako su podaci bili dostupni) i podacima za člancie EFTA-e kao i podacima za zemlje pristupnice i kandidate u Evropskoj uniji.

Publikacija je podijeljena na sedam poglavlja te pruža informacije i brojke o poljoprivrednicima, cijenama, proizvodima, okolišu, šumarstvu i ribarstvu. Ove je godine cijelo jedno poglavlje posvećeno vinogradima u EU.

Predstavljeni i podaci za BiH

Naravno, u publikaciji su predstavljeni i podaci za Bosnu i Hercegovinu. Tako, primjerice, saznajemo da BiH proizvodi jedanko goveda kao Hrvatska, svinja gotovo kao Slovenija, ovaca duplo više nego Austrija, a koza, čija je proizvodnja u EU općenito mala (sedam puta je manja od proizvodnje goveda), proizvodi više nego Slovačka.

Prema toj statistici BiH proizvodi više paradajza od Švicarske, Austrije, Malte, Cipra, Hravtske i još nekih zemlja. Tu su i podaci za proizvodnju mrkve, luka, jabuke i kajsije, krumpira, repe, žitarica.

Žene u poljoprivredi

Jedan od zanimljivih statističkih podataka je i da žene u zemljama članicama EU čine 35,1% poljojprivredne radne snage.

Žene čine više od 40% poljoprivredne radne snage u pet država članica, točnije Austriji (45%), Rumunjskoj (43%) Poljskoj, Grčkoj i Sloveniji (41% u svakoj od tri zemlje). Nasuprot tome, najniži su udjeli žena poljoprivrednici prijavljeni u Danskoj (20%) i Irskoj (12%).

Sve druge detalje potražite u publikaciji koju možete skinuti ispod članka.

Foto: Pixabay/caseylicj


Dokumenti


Tagovi

Eurostat Statistika BiH u EU


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas