Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slabiji urod pšenice
  • 09.08.2014. 08:05

BiH očekuje povećanje cijena brašna?

Naši prerađivači će morati nabavljati pšenicu u širem okruženju, uglavnom u Mađarskoj i dalje, koja je uvijek bila skuplja nego u Hrvatskoj i Srbiji, te je moguće očekivati korekcije cijena po toj osnovi."

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul
  • 264
  • 26
  • 0

Zbog slabijeg uroda pšenice u svim zemljama regije, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, u Žitozajednici Bosne i Hercegovine očekuje se moguće povećanje cijena brašna. Direktor Žitozajednice Alija Šabanović za Agenciju Fena izjavio je kako bi zbog znatno manjeg uroda pšenice u susjednim zemljama, moglo doći do korekcije cijena, ali ne očekuje se neko značajno poskupljenje.

Slabiji urod u Srbiji i Hrvatskoj

U Srbiji je urod pšenice prošle godine iznosio 3 milijuna tona, od toga je izvezeno 1,4 milijun tona, a ove godine uroda je svega 2,1 milijun tona, što otprilike zadovoljava njihove potrebe. U Hrvatskoj je također urod smanjen, ali je i zasijano čak 20 % manje pšenice u odnosu na dosadašnje godine, stoga je za zaključiti da će i Hrvatska imati vrlo malo tržišnih viškova.

Najavljeno je kako će bosansko-hercegovački prerađivači morati nabavljati pšenicu u susjednim zemljama, uglavnom u Mađarskoj i dalje, a poznato je da je pšenica tamo uvijek bila skuplja nego u Hrvatskoj i Srbiji. Prerađivači u BiH nemaju zaliha pšenice, jer su prethodne godine uvezli 271.000 tona, što je 50.000 tona manje nego inače. Iz toga se zaključuje kako će novu pšenicu morati nabavljati po višim cijenama i nakon toga odlučivati hoće li i koliko povećati cijene brašna.

Cijena pekarskih proizvoda i dalje nepromijenjena

Udruženje potrošača Tuzlanskog kantona naprotiv, ne vidi opravdan razlog za povećanje cijena brašna u BIH. Nedavne poplave uzrokovale su veliku štetu u poljoprivredi mnogih područja. Međutim, u Udruženju potrošača se nadaju kako je žitnica u Vojvodini i Posavini sačuvana. Osim toga, prethodna godina bila je izuzetno uspješna po pitanju uroda pa je cijena pšenice zabilježila izuzetan pad.

Usprkos tome, građani nisu osjetili smanjenje cijena pekarskih proizvoda. Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača izjavila je da se građani nadaju kako ipak tu dobrobit od uspješne žetve nadležni nisu prigrabili samo za sebe, već da su nešto i akumulirali, uložili u kupovinu zaliha.

Ukoliko doista dođe do povećanja cijene brašna, najavljuje se i obraćanje nadležnim državnim institucijama, kako bi se spriječio novi udar na već i ovako osiromašene građane.

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul


Tagovi

Žetva pšenice Bosna i Hercegovina Gordana Bulić Vojvodina Cijena pšenice Alija Šabanović Žitozajednica Korekcija cijena Udruženje potrošača

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete