Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije pošiljke
  • 20.03.2024. 13:30

BiH će uništiti više od tonu i po jagoda iz Albanije

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz ukupno pet pošiljki jagoda porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida.

Foto: Danijela Plavšić
  • 48
  • 14
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dvije pošiljke sa ukupno 1.630 kilograma jagoda porijeklom iz Albanije, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je uzeo uzorke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi, utvrđeno je prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani, te hrani za životinje.

Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje pošiljke u prisustvu nadležnog inspektora.

U skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta voća i povrća inspekcija posebnu pažnju usmjerava upravo na ciljane kontrole, te je sa početkom sezone uvoza jagoda, akcenat usmjeren na ove pošiljke, naveli su u Inspektoratu.

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz ukupno pet pošiljki jagoda porijeklom iz Albanije upravo zbog povećanog sadržaja pesticida.


Tagovi

Jagode Albanija Pesticidi Fitosanitarna inspekcija Laboratorijska analiza Ostaci pesticida


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.