Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program poticaja
  • 29.12.2015. 12:40

Bićo tvrdi - isplata poticaja od sutra!

Jučer su u Udruženju "Tor" zatražili poništenje program poticaja za 2015. godinu te sankcije za resornog ministra, Šemsudina Dedića. Danas se UPFBiH ograđuju od zahtjeva Tor-a i najavljuju isplatu poticaja.

Foto: depositphotos.com
  • 635
  • 16
  • 0

Čini se da se po pitanju programa poljoprivrednih poticaja za 2015. godinu ne slažu ni sami predstavnici poljoprivrednih proizvođača.

"Tor" tražio poništenje programa poticaja

Jučer su iz Federalnog udruženje uzgajivača ovaca, koza i ostalih "Tor" iz Mostara zatražili od Vlade Federacije BiH da poništi program poticaja za 2015. godinu, kao i da resorni ministar, Šemsudin Dedić bude sankcioniran. Najavili su i da protiv samog ministra pripremaju krivičnu prijavu. Što u udruženju "Tor" zamjeraju ministru Dediću?

Prema navodima portala klix.ba, prije svega smeta im što, kako kažu, za uzgoj koza i ovaca za 2014. i 2015. godinu nije bilo uplata poticaja, dok su, tvrde, "poticaji za 2014. godinu za tov junadi i svinja, isplaćeni bez provjere, a radi se o fiktivnim zahtjevima, predmetima policijskih i sudskih istraga". U Tor-u ministru Dediću zamjeraju i uvođenje poticaja za tov uvoznih svinja, dok su poticaji za uzgoj kozjeg i ovčjeg mesa, kao i poticaji za uzgoj jaradi i janjadi izbačeni, a dio su Zakona o poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Svoja su stajališta dodatno naglasili i najavom prosvjeda ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Prosvjedi nisu rješenje

Danas su se iz Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja poljoprivrednika KS "Razvitak" i Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK oglasili po pitanju jučerašnjeg zahtjeva Tor-a. Nedžad Bićo, predsjednik UPFBiH izašao je sa priopćenjem koje je prenio klix.ba, a u kojem kaže: "Ono što smo dosad vidjeli jeste da je ministar Dedić u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva unio niz pozitivnih promjena, a po našim saznanjima isplata poticaja kreće već od sutra. Kada se govori o fiktivnim zahtjevima koji su predmet policijskih i sudskih istraga, onda smo svjedoci da su poljoprivredni proizvođači vodeći na listi policijskih provjera."

Na kraju je dodao i da oni podržavaju ministra Dedića, a umesto protesta predlažu dijalog. Ovom prilikom Bićo je najavio i da isplata poticaja kreće sutra u kontinuitetu prema dogovoru.

Foto: depositphotos.com;simazoran


Tagovi

Tor Program poticaja 2015 Šemsudin Dedić Najava prosvjeda Uzgoj koza i ovaca Vlada FBiH Nedžad Bićo UPFBiH

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]