Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska suša
  • 02.03.2023. 18:00

Bez presedana: Zimska suša širom Evrope - nadolazeće sedmice su ključne

U 2022. je u Italiji zabilježena najgora suša unazad 70 godina, Francuska je u pripravnosti, a u Španiji je ugrožena proizvodnja iberijske šunke. Šta čeka Evropu 2023.?

Foto: Maja Celing Celić
  • 69
  • 15
  • 0

Kiša i snijeg koji su pali proteklih dana u našem dijelu Evrope, oporavili su stanje vlage u tlu koje još uvijek pamti prošlu, sušnu godinu. No, tek nešto južnije su rijeke, kanali i jezera na alarmantno niskim razinama. Stručnjaci upozoravaju da bi se mogle ponoviti prošlogodišnje suše. 

Naime, talijanske rijeke i jezera ugrožene su ozbiljnim nedostatkom vode, upozorava ekološka grupa Legambiente, a pažnja je usmjerena na sjever zemlje.

Najgora suša unazad 70 godina

Po, najduža talijanska rijeka koja teče od Alpa na sjeverozapadu do Jadrana, ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine, dodaje se u saopćenju.

U julu prošle godine ta je zemlja pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina te proglasila vanredno stanje u područjima oko rijeke Po, što čini otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

"Deficit vode se nakuplja od zime 2020. do 2021.", rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui iz talijanskog znanstveno-istraživačkog instituta CNR, za Corriere della Sera.

"U sjeverozapadnim regijama nam je potrebno 50 dana kiše da bi se oporavili na 500 mm", rekao je.

Situacija s vodom u Evropi postala je vrlo nesigurna, navodi se u studiji koju su u januaru objavili istraživači s Tehnološkog sveučilišta u Grazu, koji su koristili satelitske podatke za analizu svjetskih resursa podzemnih voda.

Osim na sjever Italije, iznimno topao i suh početak godine negativno se odrazio na mnoga evropska područja, posebno centralnu i jugozapadnu Francusku te sjevernu Španiju, piše CNN.

Francuska u pripravnosti

Francuska, koja proživljava najsušnije razdoblje u više od 60 godina, uskoro bi mogla uvesti restrikcije vode. "Bilježimo 32 uzastopna dana bez značajnih padavina, od 21. januara do 21. februara", rekao je Simon Mittelberger, klimatolog pri tamošnjoh meteorološkoj službio Météo-France, dodavši da je to najduži period od 1959. godine, otkako se vodi evidencija.

Ovo ima štetan učinak na rijeke i jezera, kao i na tlo. "Zemlja je mnogo suša nego inače", ističe Mittelberger dodavši da se trenutni nivoi vlažnosti tla u Francuskoj obično bilježe tek sredinom aprila. Osim toga, i snijega je bilo slabo. Kaže da je u Alpama palo 63 posto manje snijega nego inače što može ugroziti rezerve vode u proljeće i ljeto.

Upozorava da bi ove godine situacija mogla biti još gora ne bude li značajnih padavina u sljedećih nekoliko mjeseci. Christophe Béchu, ministar za ekološku tranziciju, kaže kako je zimska suša bez presedana i upozorava da je zemlja u stanju pripravnosti.

Nema žira, nema šunke

I u Španiji, koja je prošle godine imala najtoplijih 12 mjeseci u historiji, zabrinuti su zbog zaliha vode. "Ne možemo garantovati snabdijevanje vodom za piće ili za poljoprivredne potrebe oslanjajući se isključivo na kišu", nedavno je izjavila Teresa Ribera, ministrica ekološke tranzicije.

Ta je zemlja donijela planove za ulaganje oko 24 milijarde dolara u upravljanje vodom, uključujući mjere za poboljšanje sanitarnih uvjeta i tretmana te modernizaciju navodnjavanja. Od 1980. prosječna raspoloživa količina voda smanjila se za 12 posto, s projekcijama da bi do 2050. moglo doći do daljnjeg smanjenja od 40 posto.

Posebno je ugrožena proizvodnja poznate iberijske šunke (špan. jamón ibérico) jer niske količine padavina i rastuće temperature utječu na šume crnike i hrasta plutnjaka, odnosno žir kojima se hrane svinje, piše Gurardian.

Crna iberijska svinja (Foto: Depositphotos/Daviles)

Naime, ona se proizvodi isključivo od crnih svinja koje posljednje mjesece provode u hrastovim šumama jedući žir, kojega je zbog vremenskih prilika sve manje. Zbog toga je prošle godine proizvodnja ove delikatese u Extremaduri, jednoj od samo četiri male regije koje imaju pravo na oznaku geografskog porijekla za ovaj proizvod, pala za 20 posto. 

Ključne nadolazeće sedmice

Stručnjaci se boje da bi iznimno sušna prva dva mjeseca ove godine, uz porast prosječne globalne temperature, mogla signalizirati šta će se događati u bliskoj budućnosti. 

"Ovakvi su uvjeti bili rijetki u prošlosti, ali klimatske promjene mijenjaju režime padavina u Evropi i čine te ekstreme sve češćim i intenzivnijim. Postoji sve veća zabrinutost zbog manjka padavina, imajući na umu i sušu 2022. Nadolazeće sedmice bit će ključne", rekao je Andrea Toreti, klimatolog iz Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije.

Kaže da bi pripisivanje zimske suše klimatskim promjenama zahtijevalo posebnu analizu koja još nije provedena, no dodao je da su takvi događaji očekivani učinak klimatskih promjena u smislu češćih i intenzivnijih ekstrema.


Tagovi

Zimska suša Suša u Europi Simon Mittelberger Vlažnost tla Bez presedana Iberijska šunka Hrastove šume


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.