Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 03.03.2019. 19:00
  • New York

Beru povrće koje raste na brodu - budućnost poljoprivrede?

Na brodu površine 465 kvadratnih metara nalazi se oko 500 biljnih vrsta. Najčešći posjetioci plutajuće farme su djeca iz grada koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i baštovanstvu, ali i o alternativnim rešenjima za dolazak do čiste vode. Za izgradnju je upotrebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja.

Foto: Flickr / Inhabitat
  • 60
  • 8
  • 0

Plutajuće izobilje hrane "Swale" nalazi se u New Yorku i služi kao model po kojem zainteresovani mogu da nauče nešto o tome koliko je važna održivost i sposobnost upravljanja resursima. Ovaj brod na svojoj palubi nosi malu farmu ima i sistem za filtriranje vode, pa može da posluži kao svjetli primjer urbanog baštovanstva. 

Plutajuća farma otvorena za posjetioce

Kako ističe osnivačica "Swale-a" Mary Mattingly svako ko želi može da dođe na njenu farmu da nešto ubere ili posadi, prenosi PC Press. Ta plutajuća, jestiva šuma je otvorena za javnost i kreće se od pristaništa do pristaništa. Ona objašnjava da je ime "Swale" nastalo od termina za mjesto u zemlji na kojem se skuplja voda, koju biljka usvaja pomoću korijena. Mary napominje da je to divna metafora jer ova organizacija upravo stvara "umak" u vodi gdje se zemlja skuplja za uzgajanje hrane.

Osim ekonomskog bašta ima i edukativni značaj

Ideja je potekla od činjenice da 37% djece iz Bronxa nema pristup hrani, a Njujorčani ne mogu legalno uzgajati hranu u javnim parkovima. Zato im je Mary Mattingly omogućila da imaju pravu baštu na vodi. Ova plutajuća farma uči djecu, ali i odrasle o tome šta je to "samodostatnost" i "samoodrživost" jer paluba broda služi za uzgajanje hrane i ljekovitog bilja. Osim toga na barži se nalazi i drveće zbog kojeg taj ekosistem i zove "plutajuća šuma hrane".

Na ovoj farmi djeca uče kako da na održiv način uzgajaju biljke (Foto: Flickr/Kamille Vargas)

Za gradnju iskorišteno 50 tona zemlje i 15 tona vulkanskog kamenja

Na brodu površine 465 m2 nalazi oko 500 biljnih vrsta. Najčešći posjetioci su djeca iz grada koja na brod dolaze kako bi naučila više o biljkama i baštovanstvu, ali i o alternativnim rješenjima za dolazak do čiste vode. Za izgradnju te plutajuće farme upotrebljeno je oko 50 tona zemlje, 10 tona šljunka i 15 tona vulkanskog kamenja. Farma plovi oko New Yorka, a tokom ljeta se zaustavlja na različitim lokacijama, tako da su oaza i prostor za edukaciju dostupni svima. Mada na prvi pogled izgleda kao neko od rješenja u slučaju apokalipse, ova plutajuća bašta bi mogla da posluži kao model za slične ekosisteme širom svijeta, a naročito u gradovima koji se nalaze na obalama velikih rijeka.

Budućnost proizvodnje mlijeka mogla bi biti u - plutajućoj farmi!

Važno je hranu proizvesti na održiv način

Članovi organizacije "Swale" kažu da je Bronx "prehrambena pustinja", pa zato ljudi moraju da osmisle kreativne načine pomoću kojih će lokalno stanovništvo moći na održiv način da uzgaja sopstvenu hranu. Mary tvrdi da kada građani saznaju da mogu nešto da uberu i da je to besplatno, prvo su šokirani, a onda pitaju šta mogu da uberu i za šta te plodove mogu da koriste, odnosno kako da ih jedu. Kada početno iznenađenje prođe, oni počinju te biljke svakodnevno konzumirati, na primjer sa mozzarellom.

Na barži zastupljeno oko 500 biljnih vrsta (Foto: Flickr/Inhabitat)

Najinspirativnija je reakcija djece

Prema Merinim riječima u planu je gradnja još jedne barže, a možda čak i stotinu njih? Njena vizija je da jednog dana u Njujorku postoje milje zelene obale na kojoj raste svježa i zdrava hrana. Ona dodaje da je najviše inspiriše reakcija djece koja dolaze na ovaj brod. Djeca sa oduševljenjem prihvaćaju činjenicu da šuma i bašta rastu na brodu. Ispirativno je to što je ploveća bašta prostor za sve ljubitelje biljaka. Hrana je pravo svih ljudi, a zdravu i svježu hranu ne bi trebali da odbijati zbog visoke cijene i zato što raste na mjestu gdje živimo. 

Izvor: pcpress.rs; Vocativ/YouTube


Tagovi

Urbana poljoprivreda Urbano baštovanstvo Održiva poljoprivreda Farma na vodi New York Swale Mary Mattingly


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.