Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.09.2022. 18:00

Bankrotirat će zbog ukrajinskog žita - EK ne vidi problem u putevima solidarnosti

Rumunski ratari su upozorili na priliv ukrajinskog žita koje ih gura na rub bankrota. Evropska komisija opovrgava negativan uticaj

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 111
  • 14
  • 0

Rumunski ratari upozorili su da ih priliv ukrajinskog žita kroz puteve solidarnosti EU gura prema bankrotu, ali Evropska komisija insistira da to nema negativan uticaj na jedinstveno tržište, izvještava Euractiv.

"Nema štetnog uticaja izvoza iz Ukrajine na naša tržišta", rekao je komesar EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski istaknuvši da ovo žito nema negativno djelovanje na situaciju proizvođača kao ni na njihovu cijenu. 

EK nije primijetila problem

Kako bi se olakšao izvoz ove robe iz Ukrajine krajem maja su formirani putevi solidarnosti koji su transport preusmjerili na rijeke, željeznice i ceste, jer su crnomorske luke tada još bile blokirane.

To je omogućilo da se u avgustu izveze 3 miliona tona. No, predstavnik Komisije, Michael Scannell je u julu pred odborom za poljoprivredu Evropskog parlamenta AGRI izvijestio da žito koje dolazi iz Ukrajine zaglavi u susjednim zemljama koje ga inače nisu kupovala. Naime, puno je žitarica u malim serijama, a one nisu privlačne velikim trgovcima te stoga dospijevaju na lokalna tržišta i prodaju se po nižim cijenama.

Cijena ukrajinskih žitarica ruši rumunske (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

U sličnoj situaciji su proizvođači u Bugarskoj, gdje je tajni uzorak pokazao da je riječ o staroj i nekvalitetnoj pšenici te Poljskoj čiji su se poljoprivrednici bunili da im ruši cijene

Ipak, Wojciechowski tvrdi da nema problema s prodajom od strane evropskih proizvođača i da izvršna vlast EU pomno prati situaciju na tržištu. "Ne vidimo nikakav kolaps u pogledu cijena zbog izvoza iz Ukrajine", komentirao je. 

No, rumunski ratari i dalje insistiraju na tome da je situacija na terenu sasvim drugačija. Upozoravaju da žito koje dolazi preko granice iz Ukrajine gura lokalne poljoprivrednike na rub bankrota.

Jeftino i drugačije uzgojeno žito

Prema Florentinu Bercuu iz Rumunskog saveza za poljoprivredu i saradnju, proizvođači su postali nekonkurentni. Ističe da su ratari ugroženi jeftinim uvoznim suncokretom, pšenice, ječma i kukuruza, koji se uzgajaju po drugačijim pravilima i ograničenjima u odnosu na EU.

Preko Rumunije se trebao odvijati samo tranzit, ali se ovi usjevi prodaju na domaćem tržištu. Trgovci ih kupuju, jer su jeftiniji.

Bercu je upozorio da kombinacija niskih otkupnih cijena, kao i niskih prinosa, a ujedno visokih troškova proizvodnje stvara probleme. Naveo je da unatoč svemu nastavljaju da podržavaju inicijativu o putevima solidarnosti.

Pored svega toga, naglasio je, troškovi transporta za farmere su se utrostručili u prvom mjesecu liberalizacije trgovine. Istovremeno se povećao broj krivotvorenih ili zabranjenih sredstava za zaštitu bilja u EU, što ugrožava evropske i lokalne potrošače. Bercu je pozvao da se sredstva EU dodijele za poboljšanu logistiku i povećanje skladišnih kapaciteta u područjima s pristupom plovidbi kako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.


Tagovi

Evropska komisija Uvoz žitarica Rumunija Uvoz pšenice Tržište žitarica Ukrajinske žitarice Putevi solidarnosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Podizanje voćnjaka nije više posao koji može obaviti "načitani" susjed ili stariji član porodice. I prije njegovog projektiranja mnogo je posla. Avanturizam se ovdje jednostavno ne isplati. Šta on podrazumijeva, kako izbjeći greške...čitajt... Više [+]