Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poremećaj na tržištu
  • 05.07.2022. 07:30

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim

Poljsko tržište je preplavljeno ukrajinskim žitaricama. Za žito domaćih poljoprivrednika nema kupca

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 178
  • 58
  • 0

Poljski poljoprivrednici negoduju zbog stanja na domaćem tržištu žitarica. I dok Ministarstvo poljoprivrede uvjerava da će poljsko žito pronaći kupce, tržište nije zainteresovano za skupu domaću robu. 

Upozoravaju da je nekontrolisan priliv ove vrste robe doveo do vještački izazvanih niskih cijena na domaćem tržištu.

Poljoprivrednici protestvuju

U nacionalnom udruženju poljoprivrednika Agrounia su izrazili svoj bunt ispred parlamentarne kancelarije Jaceka Sasina i Beate Mazurek u Hrubieszowu. Prosuli su nekoliko kanti žita ispred vrata kancelarije Sasina koji je otišao na godišnji odmor. Tokom protesta ukazali su na dodatne probleme koji pogađaju poljoprivrednu proizvodnju. Prvenstveno je riječ o visokim troškovima proizvodnje koji u kombinaciji sa smanjenim cijenama rezultiraju neisplativošću.

Upozoravaju da je tržište preplavljeno ukrajinskim žitaricama koje su trebale biti upućene u Afriku i Bliski Istok, a što su i prikazali u videu na svom Facebooku. 

Pišu da se pojavljuju oglasi gdje se pšenica prodaje za 500 zlota po toni (106 eura, op.a.), a da bi prihvatljiva cijena trebala biti 1.500 zlota. Prema njihovim riječima posljedice ovakve politike biće strašne. Sezona je nove žetve, domaće cijene u stalnom padu, a skladišta su puna ilegalno uvezenog prošlogodišnjeg žita, upozoravaju. 

Da li postoji rješenje?

Michał Kołodziejczak, lider Agrounije, kritikovao je Sasina, zamjenika premijera, s kojim bezuspješno pokušavaju da zakažu sastanak.

"Uvoz žitarica će imati dramatične posljedice i veoma negativan uticaj. Zbog visokih troškova proizvodnje i niskih otkupnih cijena poljoprivrednici će ostati bez finansijskih sredstava za pokretanje proizvodnje sljedeće godine, a brojna gospodarstva će bankrotirati", upozorio je Kolodziejczak.

Kupaca za domaće žito nema, jer je skuplje. To dovodi ratare u neravnopravan položaj. Kao rješenje predloženo je da se pošiljke zatvaraju prilikom ulaska u Poljsku, a da se plombe skidaju samo prilikom ukrcavanja na brodove. Tako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.

Predstavnici i udruženja poljoprivrednika su apelovali na premijera Mateusza Morawieckog i zamjenika premijera te ministra poljoprivrede Henryka Kowalczyka da učine nešto kako bi se spriječio kolaps poljoprivrede, naročito ratarske proizvodnje, koji će se neminovno desiti.

Agrounia i zbog ovoga problema organizira veliki protest koji će se održati u Varšavi, 7. jula. 


Tagovi

Poljska Poljske žitarice Michał Kołodziejczak Ukrajinske žitarice Rušenje cijene Protesti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta je najpotrebnije proizvođačima da poboljšaju kvalitet pšenice?

40


Glasova: 25

Viša cijena otkupa 62,5%

Glasova: 0

Veći novčani poticaj 0,0%

Glasova: 10

Bolja savjetodavna služba 25,0%

Glasova: 5

Ništa, nema nam spasa 12,5%

Pregled ankete

Pregled ankete