AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Ažurirajte podatke o RPG-u ili nema podsticaja

Ažurirajte podatke o RPG-u ili nema podsticaja

Ažuriranje podataka

Ažurirajte podatke o RPG-u ili nema podsticaja

Datum: 11.01.2017. 08:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Obaveza ažuriranja podataka je svim poljoprivrednicima, u suprotnom nosioci RPG-a koji ne ažuriraju podatke neće biti uzeti u obzir tokom elektronske obrade podataka i neće moći ostvariti pravo na novčane podsticaje.

Početak je nove godine, i prva obaveza poljoprivrednika koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo je ažuriranje podataka o RPG-u. Poziv svim fizičkim i pravnim licima u FBiH za ažuriranje podataka upućeno je od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ažuriranje podataka o poljoprivrednim resursima i stoci se vrši u periodu od 1. januara do 31. marta 2017. godine.

Kao i ranijih godina ažuriranje podataka vrši se po ustaljenoj proceduri u prostorijama općine po mjestu prebivališta za fizička lica, dok pravna lica ažuriranje podataka vrše u općinama po sjedištu registracije. Obaveza ažuriranja podataka je svim poljoprivrednicima, u suprotnom nosioci RPG-a koji ne ažuriraju podatke neće biti uzeti u obzir tokom elektronske obrade podataka i neće moći ostvariti pravo na novčane podsticaje.

Farmer web, alat za poljoprivrednike

Kraj prethodne godine obilježile su prezentaije za službenike kantonalnog i općinskog nivoa novog softvera za obradu novčanih podsticaja u poljoprivredi. Početkom 2017. godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je i sa primjenjivanjem istog. Također olakšica za farmere ali i službenike pri obradi dokumentacije za poticaj je i novi alat Farmer web, na kojem će svaki nosilac gazdinstva imati priliku za uvid u status tekućeg zahtjeva za poticaj.

Uz pristup ostalim aktuelnim informacijama također omogućeno je i preuzimanje obrazaca neophodnih za prijavu što će uveliko olakšati i ubrzati proes predavanja zahtjeva za poticaj.

Foto: Pixabay/FirmBee

Broj pregleda članka: 1457; Uspješnost članka: 154.85

Tagovi: Registracija, Zahtjev, Poljoprivrednik, Farmer, Podsticaji, Softver, RPG, Ažuriranje podataka, Farmer web

Ključne riječi članka: azurirajte, podatke, o, rpg, u, ili, nema, podsticaja, podataka, ažuriranje, godine, poticaj, ažuriranje podataka


Adi Pašalić

Svi tekstovi autora

Autor Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.