Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Land and Soil Management Award
  • 22.04.2017. 14:00

Austrijski farmeri i SPAR zajedno čuvaju tlo

Austrijski projekt "Zdravo tlo za zdravu hranu" jednoglasni je pobjednik nagrade za Očuvanje tla!

  • 342
  • 17
  • 0

Nagrada za najbolje raspolaganje tlom "Land and Soil Management Award" pronašla je svoje vlasnike.

Time je prepoznat rad ovih poljoprivrednika koji su vodili brigu o tlu i okolišu prilikom poljoprivredne proizvodnje.

Tu su i ohrabrujući novi koncepti zaštite tla, ali i sve veća svijest o važnosti očuvanja ovog resursa.

Zdravo tlo za zdravu hranu

Zajedno s trgovačkim lancem SPAR i WWF Austria (World Wide Fund for Nature), austrijski su farmeri pobijedili na natječaju s projektom "Zdravo Tlo za Zdravu Hranu" gdje koriste metode za očuvanje tla kako bi osigurali zdravu hranu za lokalne potrošače.

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije, u suradnji s BOKU i Sveučilištem iz Ljubljane te Syngentom, uručene su im nagrade za njihov veliki doprinos.

Nagradu su primili Alois Liebmann jedan od proizvođača, Andreas Pregartner savjetnik, Thomas Panzl, SPAR Austria i Julia Haslinger iz WWF Austria.

Čvrsti savez od 59 proizvođača

Kako bi poboljšali strukturu tla, 59 austrijskih farmera izgradilo je čvrsti savez u kojem su krenuli u zajednički projekt. Zajedno su imali veliku moć utjecati na proizvodnju hrane i potrošačke navike. Što je najvažnije, pokazali su volju.

Projekt je započeo 2015. godine, a uveli su prakse za očuvanje tla na 800 hektara. U 2016. godini su proširili djelovanje na 950 hektara, a daljnji je cilj povećati površinu na 1.200 hektara u 2017. godini.

U ovom trenutku, 59 farmera i njihovih obitelji sudjeluje u projektu, a proizvode povrće: kupus, rajčice, luk, mrkvu i tri vrste salate. Gnoje kompostom umjesto komercijalnim gnojivom, imaju rotaciju usjeva, minimalno obrađuju tlo i održavaju stalni zeleni pokrivač kako se tlo ne bi osiromašilo.

30 eura bonusa po toni CO2

SPAR, jedan od najvećih lanaca u Austriji ovakvu proizvodnju podržava i koordinira projekt te uvelike sudjeluje u njemu. Garantira prodaju proizvođačima i plaća bonus od 30 eura po toni CO2 koji se pohrani u tlo. Stručnjaci za tlo stalno provjeravaju je li sve u redu sa zdravljem zemlje i prate spremanje ugljika nazad u tlo.

Proizvedeno povrće se prodaje u više od 1.600 trgovina diljem Austrije. Dnevno milijun ljudi ima priliku kupiti zdravo povrće iz zdravog tla. Tako doprinose stanju tla u svojoj zemlji. Na ovaj način su povezani proizvođač, prodavač i institucija WWF koja ima velik medijski utjecaj, a svi oni imaju priliku mijenjati prehrambeni lanac.


Tagovi

Tlo Soil Award WWF Austria


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."