Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 13.07.2018. 07:30

Austrija planira preuzeti smjer bugarskog predsjedavanja EU

Cilj predsjedavanja je pronaći pravu ravnoteža između isprobanih i testiranih mjera te novih, inovativnih pristupa, kao i zaštititi ZPP kao zajedničku stratešku politiku koja državama članicama daje veću fleksibilnost zahvaljujući jačem naglašavanju supsidijarnosti.

Foto: Bigstockphoto/Leonid Eremeychuk
  • 178
  • 10
  • 0

Na održanoj sjednici Odbora za poljoprivredu i razvoj Evropskog parlamenta održana je razmjena mišljenja s Julianom Bogner-Straußom, federalnom ministricom za žene, obitelj i mladež (koja zamjenjuje resornu ministricu Elisabeth Köstinger) na temu Prioriteti austrijskog predsjedanja Vijećem Evropske unije u području poljoprivrede.

Zastupnica u Evropskog parlamenta Marijana Petir, naglasila je kako je pozitivna najava austrijskog predsjedanja da će s AGRI odborom i Parlamentom izuzetno tijesno surađivati.

Ključna pitanja bit će nepoštena trgovačka praksa

Rasprave i pregovori o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) nakon 2020. godine, kao i prijedlog Komisije o lancu opskrbe hranom, bit će prevladavajuće aktivnosti austrijskog predsjedanja u sektoru poljoprivrede. Cilj predsjedavanja je pronaći pravu ravnoteža između isprobanih i testiranih mjera te novih, inovativnih pristupa, kao i zaštititi ZPP kao zajedničku stratešku politiku koja državama članicama daje veću fleksibilnost zahvaljujući jačem naglašavanju supsidijarnosti

Također, Austrija planira preuzeti smjer bugarskog predsjedavanja i usredotočiti se na jačanje pozicije poljoprivrednih proizvođača u lancu opskrbe hranom. Ključna pitanja bit će nepoštena trgovačka praksa uz opskrbni lanac i održivo jačanje slabijeg poslovanja partnera u poljoprivredi.

Treba se brinuti i o generacijskoj obnovi i ulagati u mlade poljoprivrednike

"Prepoznali ste upravo prioritete koji su i u okviru i ovog odbora više puta istaknuti kao najvažniji - od reforme ZPP-a do suzbijanja nepoštene trgovačke prakse, ali i strategije za bioekonomiju i za proteine koje nam mogu pripomoći da se riješimo svojih slabosti i poentiramo na našim prednostima, da usmjerimo naš potencijal u održivo gospodarenje i pripomognemo otvaranju novih radnih mjesta u poljoprivredi", kazala je Marijana Petir, zastupnica u Evropskom parlamentu, naglasivši kako je posebno potrebno brinuti o generacijskoj obnovi i kroz reformu ZPP-a ulagati u mlade poljoprivrednike jer o njima ovisi i budućnost poljoprivrede i opstanak sela. 

Uz gore navedene prioritete, prema programu predsjedanja, prioriteti austrijskog predsjedanja Vijećem Evropske unije u području poljoprivrede su zdravlje i kontrola biljaka za hranu, visoka razina zaštite potrošača i zdravlje životinja, jačanja povjerenja građana u politiku hrane EU te povećanje transparentnosti autorizacije postupaka koje slijedi Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).


Tagovi

Marijana Petir Nepoštena trgovačka praksa Austrijsko predsjedanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete